ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Maloobchodu spadly tržby nejvíc od roku 2001, už ale vyhlíží oživení

  • 7
Tržby v maloobchodě loni navzdory růstu v závěru roku klesly meziročně o 4,1 procenta. To je největší pokles od roku 2001. Podle analytiků za něj může mimořádná inflace a pokles reálných mezd. Údaje za samotný prosinec, kdy tržby meziročně stouply o 1,6 procenta, však naznačují mírné oživení.

„Pokles za celý rok je dán bezprecedentním nárůstem inflace, která výrazně snižovala reálné příjmy domácností. Světlo na konci tunelu je patrné na konci roku, neboť inflace postupně klesá a růst nominálních mezd začíná inflaci pozvolna překonávat,“ řekl ekonom společnosti Deloitte Filip Pastucha. Ten očekává, že za celý letošní rok maloobchodní tržby o čtyři procenta naopak vzrostou.

Také analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák je přesvědčen, že spotřeba domácností již dosáhla dna a nastává pozvolný obrat spotřebitelského apetitu. Je ale podle něj nutné počítat s tím, že situace obchodníků se bude zlepšovat jen pomalu. „Letošní rok rozhodně nebude o nějakém boomu v utrácení a rychlém rozjezdu spotřeby domácností,“ míní. V posledních dvou letech podle Nováka zaznamenaly výrazný propad zejména tržby za potraviny, za čímž stojí i nákupy Čechů v Polsku.

Česká ekonomika loni lapala po dechu. Meziročně klesla o 0,4 procenta

V roce 2022 také tržby v maloobchodě meziročně klesly, jejich snížení však tehdy bylo mírnější. Činilo 3,8 procenta. Loňský propad tržeb je podle údajů ČSÚ nejvyšší nejméně od roku 2001, od kdy jsou data o maloobchodních tržbách k dispozici ve veřejné databázi úřadu.

Maloobchodní tržby za potraviny loni klesly o 5,3 procenta a za nepotravinářské zboží o 5,2 procenta. Stouply naopak tržby za pohonné hmoty o 4,9 procenta.

České domácnosti podle analytika Raiffeisenbank Martina Krona začínají věřit, že skokové zdražování skončilo. „Jejich vnímání budoucnosti je optimističtější, a i proto si udělali letošní Vánoce hezčí než ty v roce 2022. Listopadový výsledek, který naznačoval změnu trendu v maloobchodě, tak byl potvrzen,“ řekl Kron. Další oživení maloobchodních tržeb podle něj výrazně prospěje celé české ekonomice.

Tu totiž loni stáhla do mínusu právě výrazně přiškrcená spotřeba domácností. Kvůli ní – a zčásti i vinou slabší výroby firem – za loňský rok tuzemská ekonomika klesla o 0,4 procenta.

,