Eduard Janota

Eduard Janota | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Tlustý lže, říká odvolaný náměstek Janota

  • 115
Ministr financí Vlastimil Tlustý lže, řekl na ČT odvolaný náměstek úřadu Eduard Janota. Janota prý nikdy nesouhlasil s inzerovanými údaji o státním dluhu, jak říká Tlustý. Pouze před jednáním tripartity navrhl, jak by šlo zkreslená čísla obhájit. Tento svůj krok považuje nyní za chybu.

Eduard Janota v Otázkách Václava Moravce komentoval své páteční odvolání. K tomu se ministr financí Tlustý odhodlal kvůli Janotově kritice inzerátů, které informovaly o obřím státním dluhu 1,3 bilionu.- více zde

Janota se prý o inzerátu dozvěděl den před zveřejněním v osm hodin večer. Požadoval jeho stažení a posléze alespoň vyškrtnutí svého podpisu. Nebylo mu ale vyhověno. Nad uveřejněnými čísly se prý zhrozil i poradce ministra Miroslav Zámečník.

Janota v pořadu opakoval kritiku Tlustého údajů. Do čísla 1,3 bilionů jsou podle něj zahrnuty i odhadované dluhy, které státu teprve hrozí. Mnohé z nich jsou navíc zveličené. Závazky za nemocnice například nečiní 30 až 50 miliard, ale asi desetkrát méně.

Není možné pracovat s poradcem, který tvrdí pokaždé něco jiného, komentoval Janotovo odvolání v pátek Vlastimil Tlustý. Podle něj náměstek několik dnů před svou kritikou údaj 1,3 bilionů sám obhajoval.

Proti tomu se Janota v Otázkách důrazně ohradil a řekl, že Tlustý lže. O ministrových údajích se prý dozvěděl minulý víkend před jednáním tripartity. Navrhl pouze možnosti, jak by se zveličení státního dluhu dalo obhájit. Sám Janota v Otázkách přiznal, že to byla chyba.