VIDEO: Slabinou chlebíčků je unavený vzhled a levné suroviny, ukázal test

  7:01aktualizováno  23. listopadu 8:23
Ačkoliv je chlebíček tradiční česká specialita, ne všude ho umějí dobře a kvalitně připravit. Test MF DNES ukázal, že v některých lahůdkářstvích se snaží používat co nejlevnější suroviny anebo moc nedbají o to, aby byl chlebíček čerstvý.

Chlebíčky, oschlé chlebíčky, pohrobci včerejších svátků, ty šunkové, i ty s vajíčky, ze čtvrtka i z pátku...,“ mohly si notovat expertky Testu DNES písničku Marka Ebena v některých lahůdkářstvích a cukrárnách.

Výsledky testu

čtěte na serveru AkčníCeny.cz.

Nejčastějším problémem bylo použití rostlinného tuku místo klasického másla, objevovala se také špatně nařezaná veka nebo nesprávně uvařené vajíčko. Potíže mohou mít také alergici, kteří se v některých prodejnách nedozví, jaké alergeny chlebíček obsahuje.

MF DNES otestovala 12 cukráren a lahůdkářství v Praze a v Brně. Zaměřila se vždy na jeden šunkový chlebíček s bramborovým salátem a na jeden chlebíček na másle. Jejich chuť a kvalitu pak hodnotily dvě odbornice, lékařka a specialistka na výživu Václava Kunová a gastronomická novinářka Jitka Rákosníková (autorka prvorepublikové kuchařky).

„Vadilo mi, že často používají místo másla ramu a mnohdy ani nevědí, jaký je v tom rozdíl,“ řekla po testu Kunová. Možná v tom ani nebyl záměr klamat, spíš se ukázalo, že oba tuky nerozlišují. Rozdíl v chuti je ale zásadní, obzvláště když je vrstva silnější - to pak zcela přehluší chuť salámu. „Vždyť jsou sami proti sobě. Připraví chlebíček s výbornou uzeninou a sýrem, dobrým vajíčkem a pěknou zeleninou a pak ho umělým tukem úplně zabijou,“ říká Rákosníková.

Za vrchol špatného přístupu pak obě hodnotitelky považovaly ozdobné „pusinky“ z rostlinných tuků, které zdobily některé chlebíčky. A vyskytla se i cukrárna, o které expertky řekly, že zde lze chlebíčky konzumovat pouze na vlastní riziko - přestože prodavač tvrdil, že jsou dnešní, zcela jistě měly za sebou několik dní. I při opakované návštěvě prodejna nabízela ne zcela čerstvé zboží.

Křišťálová Lupa 2015

Jak se ukázalo, některým výrobcům dělá problém i tak jednoduchá věc, jako je vejce uvařené natvrdo - někde byla vajíčka převařená. „Žloutek musí mít jasnou barvu. Když má tmavší okraj, je to jasná známka převařenosti. Ztratí tak chuť a získá gumovou konzistenci,“ vysvětluje Kunová. Jen málokde bylo vejce správně nakrájené na osminky, aby každý dostal obě části - bílek i žloutek.

Ne všechny chlebíčky však dopadly špatně. Skvěle si například vedly výrobky zakoupené v prodejnách Chlebíčky Letná nebo v pražském Světozoru.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Husákovy hradby. Symbol minulého režimu poskytl domov milionům Čechů

Sídliště na Slezském předměstí v Hradci Králové (5.2.2019).

Pozůstatek minulého režimu v podobě rozsáhlých betonových sídlišť bývá často kritizován jako nevzhledné, nekvalitní či...

Další z rubriky

Zdraví jednoho Čecha stojí ročně přes 36 tisíc, sám nejvíc zaplatí za léky

Ilustrační snímek

Zdravotní péče v Česku stála v roce 2017 v průměru přes 36 500 korun na jednoho obyvatele, přitom v roce 2010 to bylo o...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

Místo váhy velikost. Pošta změní způsob oceňování balíků

Česká pošta. Předvánoční provoz v malešické třídírně.

Česká pošta od března změní výpočet ceny posílaných balíků. Namísto hmotnosti se bude nově určovat podle velikosti....

Najdete na iDNES.cz