Peníze, koruna

Peníze, koruna - ilustrační foto | foto: Václav Pancer, MF DNES

Těšín znechutil prodej obecních nemovitostí

  • 1
Zastupitelé Českého Těšína rozprodali formou obálkové metody asi čtyřicet nebytových prostor, některé z nich si koupili pro sebe. Mezi nimi lukrativní obchody v centru města. Nájmy z těchto prostor znamenaly roční příjem do městské pokladny přes deset milionů.

Několik obchodů získali levně příbuzní starosty Jindřicha Sznapky z ČSSD, zastupitel za stejnou stranu Marián Kus či jeho spolustraníčka a družka Zuzana Littnerová.

Úspěšně privatizoval i šéf českotěšínské ODS Pavel Malyjura či Jaroslav Kukuczka ze Sdružení nezávislých kandidátů. Zastupitelé hlasovali na mimořádném jednání zastupitelstva i za vlastní nabídky.

Obálkovou metodu lze charakterizovat jako uzavřenou dražbu. Vítězí nejvyšší nabídka, dodatečně nelze sumu navyšovat. Zájemci museli složit dvě stě padesát tisíc, výpis z trestního rejstříku a potvrzení, že nemají dluhy.

"Nestanovili jsme nějaké zvláštní zásady. Vycházeli jsme ze zákona o obcích, který mimo jiné říká, že pokud je zastupitel v přímém vztahu k projednávanému bodu, musí to oznámit a zastupitelé rozhodnou, zda může hlasovat," uvedl místostarosta Českého Těšína Vít Slováček z KDU-ČSL. "Tak se i stalo a zastupitelé umožnili hlasování i zájemcům ze zastupitelstva," konstatoval.

Mnozí obyvatelé byli rozhořčeni. "Byl to jasný podvod! Věděli, kolik jsme nabídli. Stačilo jim trochu přihodit. Největší ostuda je, že hlasovali i pro sebe," řekl podnikatel Roman Bekus, který chtěl získat obchod s prádlem v Nádražní ulici. Úspěšnější však byla zastupitelka Littnerová.

VÝVOJ CEN SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

"Mne přeplatil šéf ODS Malyujura o pouhých devadesát tisíc! Obchod, ve kterém jsem už třináct roků, dostal za milion a tři sta tisíc," zlobil se provozovatel obchodu se zeleninou v Hlavní ulici Vladimír Vrzala. "Byla to jediná zelenina v ulici," dodal.

"Co si máme myslet, když rodina starosty získala několik prostor a stačilo jí přeplatit druhého zájemce o směšných pár desítek tisíc," dodala Jana Putniorzová ze sdružení Těšínské zrcadlo. Starostův bratr například dostal šest set padesát metrů čtverečních na Hlavní třídě za dva a půl milionu.