Zimu vystřídala sucha, trápí se zemědělci.

Zimu vystřídala sucha, trápí se zemědělci. | foto: Otakar Grusser, MF DNES

Teplotní šoky ničí úrodu, nadávají pěstitelé

  • 12
Teplotní červnové šoky přidělávají starosti i pěstitelům. Před pár dny jim rostliny před očima přestaly růst, protože se pořádně nachladily, a teď zase hrozí, že pole i zahrádky budou trpět nedostatkem vláhy.

Mnohá pole, na kterých zemědělci pěstují proso a kukuřici, byla ještě před pár dny chladem úplně žlutá. Jim ale teplo pomohlo a už se zase zelenají. "Obilovinám by však delší horka moc nesvědčila, začaly by zasychat a úroda by byla nižší," uvedl Richard Kučera ze Státní rostlinolékařské správy ve Vyškově.

Sadaři a vinohradníci si zase dělají starosti, že chladný začátek června zpomalil růst a například réva letos kvete na poslední chvíli.

"Říká se, že když réva nedokvete do 20. června, tak už to nedožene a hrozny nemají vysokou cukernatost. Letos ale naplno kvete až nyní a například některé rané odrůdy meruněk už to zpoždění ani nedoženou," uvedl Vratislav Hycl, vedoucí sadů Patria Kobylí na Břeclavsku.

Nejvíce starostí s rozmary letošního červnového počasí ale mají zahrádkáři, zelináři a hlavně pěstitelé okurek.

"Okurky to odnesly nejvíce, mrazíky je dost poškodily a je otázka, jestli vůbec porostou," obává se zahrádkář Josef Horák z Vyškova. Rajčata a papriky se už sice podle něj trochu vzpamatovávají, ale půda v takových vedrech rychle vysychá a pěstitelům nezbývá než zalévat a zalévat.