Telecom připravuje poskytování mezinárodních hovorů přes internet

- SPT Telecom je technicky připraven nabídnout zákazníkům možnost telefonování do zahraničí přes internet. Společnost však čeká, jaké konečné stanovisko k internetové telefonii zaujme Český telekomunikační úřad. "Prvořadým předpokladem pro nabízení IP telefonie v ČR je vyjasnění legislativních podmínek provozování této služby," uvedla mluvčí společnosti Dana Dvořáková.
Levné telefonování do zahraniční přes internet začal v polovině loňského roku nabízet pod názvem Paegas Internet Call mobilní operátor RadioMobil. Hovorné bylo až o polovinu
nižší než u SPT. Český telekomunikační úřad službu pro chybějící licenci zakázal a
zároveň začal prošetřovat, zda neporušuje exkluzivitu Telecomu na mezinárodní hlasové služby, která platí do konce roku 2000.

Před dvěma týdny úřad rozhodl, že služba monopol SPT neporušuje. "Telecom má do 18. května možnost odvolat se proti poslednímu verdiktu ČTÚ což samozřejmě učiníme, protože se doposud nic nezměnilo na faktu, že SPT chápe tuto službu jako obcházení své
exkluzivity," uvedla mluvčí.

SPT již nabízí technologie integrující hlasové a datové služby. Pro firemní zákazníky je například k dispozici služba Voice VPN využívající mimo jiné i technologii VoIP (přenos hlasu prostřednictvím internetového protokolu). K telefonování přes Internet do zahraničí firma potřebuje zahraničního partnera, ale ani to není podle mluvčí nepřekonatelnou překážkou.

Firma je schopna prostřednictvím své sítě a ve spolupráci s mobilním operátorem zprostředkovat internetové telefonování i uživatelům mobilních telefonů. Druhý mobilní operátor EuroTel společně s divizí NexTel patřící SPT  pracuje na službě podobné té, kterou nagízí společnost Radiomobil a která by měla být nabídnuta v síti EuroTelu během několika týdnů.

Levné telefonování přes Internet od loňského podzimu například nabízí i internetový provider Cesnet.

Témata: Monopol, VoIP