Telecom pozlobily policejní ústředny

  • 50
Přečíslování pevných telefonních linek skončilo, oznámil Český Telecom. Uživatelé se nyní dovolají pouze na čísla v novém tvaru. Při vytočení nesprávného formátu zazní upozorňující hláška. Operátor zaznamenal během přečíslování potíže na sedmi policejních ústřednách, především na severu Čech. Podle Telecomu však volání na tísňová čísla nebylo ohroženo. Problémy mohou zaznamenat ještě některé firmy.Detaily o přečíslování najdete na stránkáchMobil.cz.

On-line zpravodajství z přečíslování najdete na Mobil.cz


Problémy se týkaly policejních ústředen v Mostě, Litvínově, Žatci, Lounech, Pardubicích a dvou v Liberci. Kontrolní systém u ústředen hlásil, že se musí ještě prověřit, aby nevypadly při přechodu na nová čísla.

"Při problémech v policejních okrscích se tísňová volání automaticky přepojují do krajských centrál policie, které rozpoznají, odkud se, volá a nahlásí případ příslušné policejní stanici," řekl mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

Problémy však podle operátora nemohly nijak ohrozit volání na tísňová čísla. "Zaznamenali jsme je ještě v době, kdy tísňová volání zajišťoval mobilní operátor Eurotel," podotkl Crha.

Operační důstojníci dotčených policejních stanic žádné ppotíže nezaznamenali. "Všechno bylo v pořádku. Lidé se normálně mohli dovolat," uvedl operační důstojník lounské policie.

Stejně reagoval i důstojník policie v Mostě. Ani liberecká a jablonecká policie nemají informace, že by byly problémy se spojením na číslo 158 během nočního přečíslování.

"Hlášení na čísle 158 z mobilních sítí ale přebírají krajská policejní střediska v Ústí nad Labem pro Liberec, Jablonec a Českou Lípu a v Hradci Králové pro Semily a teprve odtud nám je předávají, to mohlo některé volající mást," řekl lounský policista.

Český Telecom připouští, že komplikace zaznamenají až v pondělí některé firmy, které si předem správně nenastavily své lokální ústředny. "Těm by nová čísla nemusela fungovat," uvedl Crha, podle něhož jde o několik procent firem.

Jak se nyní telefonuje
Telefonní čísla všech 3,76 milionu uživatelů jsou nyní jednotně devítimístná a nezačínají nulou. Čísla zároveň na začátku obsahují i jedno či dvoumístnou předvolbu pro jednotlivé telefonní obvody, která se bude vytáčet i při místním volání.

Mezinárodní formát čísla se nezměnil. Čísla 7,8 milionu zákazníků změnili i mobilní operátoři. Sítě přečíslovali i ostatní provozovatelé pevných linek.  Podle předsedy ČTÚ Davida Stádníka je nyní na zákaznících, aby se naučili nová čísla používat a případně upravili svá koncová zařízení.
 
Telecom zároveň zredukoval počet telefonních obvodů, kde je možné volat za místní tarif, ze 159 na 14. Zlevní tak přibližně třetina meziměstských hovorů, která se přesune do místního tarifu. Průměrný uživatel tak na nákladech na meziměstská volání ušetří měsíčně pětinu nákladů.

Zhruba kolem čtvrté hodiny se síť Telecomu opět propojila s ostatními sítěmi. Propojení bylo kvůli přečíslování kolem půlnoci přerušeno. Směrování tísňových linek z mobilních sítí Telecom převzal kolem 5:15.

Detaily o přečíslování najdete na stránkách Mobil.cz.

• Žádná stejná čísla: Dosavadní čísla nelze po přečíslování použít. Není ani možné, aby fungovala souběžně stará a nová čísla. Od neděle platí jen nová.

• Devět číslic: Po přečíslování budou mají všechny telefonní stanice jednotnou délku telefonního čísla, a to devět číslic.

• Nula úplně mizí: Číslice 0 od neděle mizí. Nebude se používat při volání ve veřejné telefonní síti ani k připojení k internetu.

• Žádné změny papírů: Přečíslování nemá administrativní dopad, nebude například nutné podepisovat novou smlouvu.

• Po trojicích: Nová devítimístná čísla by se správně měla uvádět po trojčíslích oddělených mezerami, např. 222 333 444. Součástí čísla nesmějí být žádné závorky či lomítka.

• Někteří ušetří: Veškeré ceny hovorů zůstávají nezměněny. Po přečíslování však zlevňují některé hovory. Kvůli zvětšení obvodů bude asi třetina hovorů, které dosud byly meziměstské, účtována jako místní.


Vyhledání nového telefonního čísla platného od 22. září 2002

Pracovníci centra řízení sítě Českého Telecomu v Olšanské ulici v Praze si připíjejí šampaňským poté, co bylo úspěšně provedeno celorepublikové přečíslování veřejné telekomunikační sítě. (22. září 2002)

,