Telecom oslabil Valeskiho v Eurotelu

  • 47
Dozorčí rada Českého Telecomu podpořila odvolání Terrence Valeskiho z funkce jednatele Eurotelu. Generálním ředitelem zatím zůstává, hrozí mu ale odvolání i z této pozice. Na protest proti tomuto postupu rezignoval vzápětí šéf dozorčí rady Ondřej Felix.

Valeski zatím zůstává ve funkci generálního ředitele, bez jednatelských pravomocí ale výrazně klesly jeho možnosti ovlivňovat chod firmy.

Navíc mu podle zdroje MF DNES hrozí i odvolání z postu generálního ředitele.

Dozorčí rada souhlasila i s odvoláním druhého jednatele, šéfa právní divize Luboše Bórika. Pro odvolání podle zdroje ČTK hlasovalo deset ze 14 členů dozorčí rady.

Podle Berdára si mělo vedení Eurotelu v čele s Valeskim nechat loni na podzim zpracovat analýzu privatizace Telecomu a objednalo si konzultační a auditorskou společnost, která měla za jeden milion korun měsíčně mimo jiné provést hodnocení jednotlivých druhů privatizace Telecomu a vyhodnotit jejich výhodnost.

Šéf Telecomu Valeskimu také vytýká, že si Eurotel nezajistil včas licenci na ohlášené spuštění rychlého mobilního připojení k internetu pomocí technologie CDMA.

Vzápětí rezignoval šéf dozorčí rady
Jen pár desítek minut po odvolání Valeskiho opustili dozorčí radu Telecomu tři její členové. Svoji rezignaci podal šéf dozorčí rady a někdejší předseda představenstva Telecomu Ondřej Felix.

Odstoupili i další dva členové dozorčí rady, kteří odvolání Valeskiho nepodpořili.

Dvojici jednatelů večer podle očekávání odvolalo představenstvo firmy.

Na místo Terrence Valeskiho a Luboše Bórika usednou bývalý finanční ředitel Eurotelu Michal Heřman, který v současné době působí ve funkci výkonného ředitele Telecomu pro transformaci, a šéf controllingu a účetnictví Telecomu Martin Bek.

,