Tabák útočil na dívky z módního mola

  • 4
Tabákový koncern Philip Morris zhřešil proti mladistvým. Soud v australském Sydney mu uložil pokutu pět tisíc dolarů za skrytou reklamu na módní přehlídce pro dospívající dívky. Před dvěma roky se nekochaly jen pohledem na modelky oblečené do nejnovějších kreací návrhářů, ale několik desítek minut se dívaly také na plakáty vybízející k nákupu cigaret.

Zdravotnické úřady v Austrálii označily rozhodnutí soudu za precedens, který jim umožní vyhrát i další podobné spory s mnohem vyššími sankcemi pro tabákové firmy.

Ministr zdravotnictví pro Nový Jižní Wales Craig Knowles prohlásil, že bude vyšší trest požadovat i pro Philip Morris (mateřská společnost se nedávno přejmenovala na Altria), neboť pět tisíc dolarů je pro výrobce s miliardovým obratem "směšné spropitné".

"Rádi bychom od nich dostali miliony a miliony dolarů, ale bohužel to není tak jednoduché," přiznal ministr. "Každopádně tato kauza dokázala, že obcházení zákonů o regulaci tabákové reklamy se nevyplácí," dodal.

Koncern Altria prohlásil, že nechce brát na lehkou váhu zákony týkající se ochrany veřejného zdraví a do budoucna se z této politováníhodné události poučí.

,