Světové měny, peníze

Světové měny, peníze | foto: Profimedia.cz

Světová banka chce čitelnější volbu prezidenta

Členové Světové banky chtějí prosadit průhlednější proces výběru příštího šéfa instituce. Nejsou ale zajedno v tom, zda by tato role měla připadnout Američanovi. Nepsaným pravidlem totiž je, že v čele Světové banky stojí Američan, zatímco Mezinárodní měnový fond řídí Evropan.

Prezident George Bush agentuře Reuters začátkem týdne řekl, že bude do čela banky chtít opět Američana. Banku na konci června opustí dosavadní šéf Paul Wolfowitz, který na funkci rezignoval. - více zde

Jeho rozhodnutí předcházela kampaň za jeho odvolání, kterou vedla část zaměstnanců banky. Protesty si ale Wolfowitz vysloužil ještě před svým nastoupením do vedení banky před dvěma lety. Vystupovaly proti němu nevládní organizace a také antiglobalisté, kteří se obávali, že tento "jestřáb" z Pentagonu bude ve funkci sledovat zájmy USA.

Evropa je s tradicí spokojená, asijské země ne
Některé země a skupiny aktivistů proti chudobě požadují, aby byl výběr šéfa světové banky demokratičtější, aby nezávisel na nepsaných dohodách, které jsou staré desítky let. Velké evropské země ale tvrdí, že tradice nechtějí měnit.

Po změně naopak volají země jako Brazílie, Jižní Korea, Čína a Pákistán, kterým jde hlavně o větší transparentnost. Světová banka (SB) ročně vynakládá až 25 miliard dolarů na podporu chudých zemí a boj s nemocemi.

"Některé země chtějí posun ke kompletnějšímu procesu, který bude globální a kde bude mít hlavní slovo erudice. Převládá ale názor, že Američané utrpěli značné šrámy a na další tlak už moc nereagují," řekl jeden z členů výkonné rady SB. Naznačil tak, že od Američanů zřejmě nelze očekávat velké ústupky.

Volba nového šéfa má být rychlá
Bílý dům minulý týden oznámil, že brzy sdělí jméno Wolfowitzova nástupce. Administrativa prezidenta Bushe nedala najevo, že chce zachovat tradici a zvolit Američana. Podle lidí blízkých Bílému domu to ale má být manažerský typ s důrazem na boj s korupcí, což byla i Wolfowitzova priorita. To potvrzuje i mluvčí Bílého domu Tony Fratto. "Je nezbytné, aby byl boj s korupcí prioritní," řekl.

Agentura AP již ale v minulém týdnu několik možných kandidátů zmínila. Jsou mezi nimi bývalý náměstek ministra zahraničí Robert Zoellick, dvojka na ministerstvu financí Robert Kimmitt, jeho šéf Henry Paulson, bývalý republikánský kongresman Jim Leach, republikánský senátor Richard Lugar a Stanley Fischer, který kdysi pracoval pro Mezinárodní měnový fond a nyní pracuje pro Bank of Israel.

, ,