Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Chybné značení, zápach, moc kyselin. Půlka sektů v kontrole neprošla

  • 21
Kontroly šumivých vín před Vánocemi přinesly nelichotivé výsledky. Jedenáct ze 22 odebraných vzorků nevyhovělo zákonným požadavkům, informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Pět vín bylo špatně označených, další zapáchala, byla moc natlakovaná nebo měla příliš kyseliny citrónové.

Celkem 22 vzorků odebrala inspekce ve 14 prodejnách. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) však konkrétní místa neuvedla. Nejčastěji nevyhověla vína původem z Itálie a EU.

Tři vzorky nevyhověly na jakost, zapáchaly a nechutnaly, jak mají. Patří se italské "Vino Spumante Dolce, Elite", Sovetskoe Igristoe a Rossijskoe Igristoe původem z EU. Nepřirozený zápach a chuť byly ve dvou případech způsobeny silnou oxidázou, jeden sekt páchl po mléčném kvašení, protože u něj docházelo k nežádoucím biologickým procesům.

"Při kontrole SZPI zakázala uvádět do oběhu pět šarží nevyhovujících šumivých vín a uložila provozovatelům jedenáct opatření. S povinnými osobami inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce," uvedl mluvčí Pavel Kopřiva. U 11 vzorků inspekce zjistila 18 porušení právních předpisů.

Nejrozšířenějším prohřeškem (pět případů) bylo chybné nebo nedostatečné značení na etiketách. "Jde o nevyznačení povinného údaje o provenienci, neuvedení údaje o obsahu cukru a tři výrobci označili šumivé víno nepovoleným přívlastkem 'přírodní'," upřesnil mluvčí.

Dvě vína nevyhověla kvůli nadlimitnímu obsahu kyseliny citronové a tři vzorky měly příliš velký tlak.