Sucho a horko se zřejmě podepíše na letošní sklizni. Ilustrační foto

Sucho a horko se zřejmě podepíše na letošní sklizni. Ilustrační foto | foto: Aleš Hošek

Sucho ani deště sklizni neprospějí, odhadují odborníci

  • 2
Už podruhé v tomto roce statistici odhadovali, jak dopadne letošní úroda. Podle jejich předpokladů to bude výrazně nižší než před rokem. Český statistický úřad počítá, že sklizeň obilí dosáhne na 6,27 milionů tun, meziročně o 9,6 procenta méně.

Podle statistiků jsou horší výsledky způsobeny hlavně menší osevní plochou, ale také poklesem hektarových výnosů. Na nich se podepsalo zejména dlouhotrvající horko a sucho.

Sklizeň řepky by měla dosáhnout 825 tisíc tun, o 7,2 procenta víc než před rokem.

Podle prezidenta Agrární komory, ale nakonec letošní úroda dopadne ještě hůř, než nyní odhadují statisitici. Další ztráty podle něj způsobí současné doště  z polehnutí porostů a lámání klasů, které vodou ztěžknou a padají k zemi. K tomu se mohou přídat i plísně, citovala ho ČTK.

Nejvíc zřejmě poklesne slizeň ozimné pšenice, nejrozšířenější obiloviny v Česku. Její sklizeň má být nižší o 11,7 procenta, uvedla s odkazem na výsledky ČTK. Více by se ale mělo urodit druhé nejrozšířenější obiloviny - ječmene. Mimořádný pokles sklizně, o 55,8 procenta v porovnání s rokem 2005, se očekává u žita.

,