Studenti se bouří, nový zákon ztížil brigády

  • 154
Studenti začínají narážet na potíže, které jim způsobily nové pracovní zákony. Zprostředkovatelé práce musí od minulého týdne za studenty odvádět sociální a zdravotní pojištění, což celý režim prodražuje. Studenti navíc podle nového zákona o zaměstnanosti smějí pro jednu firmu odpracovat méně hodin než dosud.

"Na brigádách jsem závislý, protože mě rodiče podporují jen částečně. Teď se má ještě zdražit kolejné, tak nevím, jak vyjdu," říká Patrik Horáček z Liberce.

I když se snaží najít si stálé místo v nějaké firmě, nakonec skončí většinou v agentuře. "Je to výhodné, kdykoliv přijdu, mají pro mě práci. Jsem tak pánem svého času," vysvětluje. Nabídka příležitostných výdělků se nyní zřejmě hodně omezí.

"Na dohodu", tedy bez sociálního pojištění, smějí studenty zaměstnávat už jen sami zaměstnavatelé, pro něž to však bude práce navíc a přijdou o pohodlí spojené s najímáním pružné pracovní síly od agentur.

Autoři zákona na ministerstvu práce svůj záměr vysvětlují tím, že chtěli nastavit všem stejné podmínky. "Novela sjednocuje podmínky pro všechny lidi na trhu práce," uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Praxe ukazuje, že firmy zřejmě nebudou chtít podle přísnějších pravidel tolik lidí za tolik peněz. Například v libereckém Tesku šlo podle zkušeností studentů sehnat práci u pokladny za 60 korun za hodinu, zatímco normální zaměstnanci kvůli pojistnému dostávali jen 48 korun.

V největší sezoně, třeba na Vánoce, je v Tesku každý desátý pracovník brigádníkem. "Řešením bude zřejmě větší zatíženost stálých zaměstnanců," uvádí mluvčí Teska Vesselin Barliev.

Úbytek zakázek čekají agentury, které dnes zprostředkovávají práci pro zhruba 170 tisíc brigádníků. "Firmám budeme muset fakturovat o 47 procent víc kvůli pojistnému," uvádí za svou firmu předseda Asociace pracovních agentur Petr Skondrojannis.

CO SE ZMĚNÍ PRO BRIGÁDNÍKY
* Agentury smějí studenta nabrat jen na omezenou dobu
* Končí brigády "na dohodu"
* Z výdělku se platí pojistné
* Studenti musí brát mzdu jako ostatní zaměstnanci
(mají nárok i na stravenky)
* Poklesne počet zprostředkovaných brigád z dnešního
celkového počtu 170 tisíc
* Zprostředkovatelské agentury zvýší kvůli platbě sociálního
pojištění za brigádníky poplatky firmy