Falešnými půjčkami vymámili gangy z České spořitelny jen loni půl miliardy. Ilustrační foto.

Falešnými půjčkami vymámili gangy z České spořitelny jen loni půl miliardy. Ilustrační foto. | foto: Martin Mráz, MF DNES

Stovky lidí neví, kdo si na ně půjčil

  • 29
Rozsáhlé podvody se spotřebitelskými půjčkami České spořitelny ukázaly varovnou věc: dlužníkem se může stát i člověk, který si žádné peníze nepůjčil. Jen ztratil doklady nebo mu je někdo zfalšoval a podvodníci toho využili a půjčili si jeho jménem.

Tímto způsobem - mimo jiné loni organizované gangy z Česká spořitelny vymámily půl miliardy korun.

"Přijde k nám klient, jehož údaje byly zneužity, a my začneme jednat na základě jeho trestního oznámení. Buďto příslušného pachatele dopadneme, nebo věc odložíme," uvedl Vladimír Daněk, vedoucí Útvaru hospodářské kriminality policie v Brně.

"Takových případů máme stovky, a nejde jen o klienty České spořitelny," dodává Daněk. Jeho útvar se podílel i na podvodech nahlášených Českou spořitelnou.
Ta po celé republice podala 4000 trestních oznámení a 500 pachatelů už bylo dopadeno.

Půjčky na cizí doklady
Když si tito podvodníci půjčovali peníze cizím jménem, anebo nakupovali na splátky na cizí doklady, může na to doplatit i nevinný klient, jehož doklady v podvodu figurovaly.

To se může stát v případě, kdy člověk třeba ztratí doklady a nejde to hned nahlásit na policii. "Pokud někdo ztratí doklady, měl by tuto informaci co nejdříve nahlásit Policii i nám, aby předešel jejich zneužití," uvedla mluvčí banky Klára Gajdušková.

Pokud někdo úvěr rozporuje a nemá důkaz, že v době podpisu smlouvy už doklady neměl, pak se může stát, že banka po něm bude úvěr vymáhat. Když se vymáhání vleče, banky na to používají vymahačské agentury a exekutory. Sporné dluhy se řeší u soudu.

"Přístup vůči podvodníkům je z naší strany nekompromisní," uvedla Gajdušková. "Všechny případy posuzujeme individuálně," doplnila.

Bankovní a splátkové instituce na základě svých zkušeností s těmito podvody zpřísnily své podmínky pro poskytnutí úvěrů.

"Společnost Cetelem již v minulosti zaznamenala pokusy o podvody řízené organizovanými kriminálními skupinami," uvedla Lucie Hošková z marketingového oddělení společnosti.

Vzhledem k pružnosti vnitřního kontrolního mechanizmu jsme byli schopni všechny takovéto pokusy včas podchytit, takže škody jsou v takovýchto případech minimální.

Jiní bankéři však připouštějí, že trh se splátkovými úvěry je více rizikový a proto jsou u něho i vyšší úrokové sazby. Z jejich výnosu jsou pak hrazeny případné ztráty. V praxi to znamená, že za podvodníky zaplatí poctiví klienti. Za spotřební úvěry se v Česku běžně platí roční úrok 10 až 20 procent.

"Odhadem pět procent z toho je takzvaná rizikovámarže, která je v Česku vyšší než jinde. Je tu málo zkušeností, půjčky jsou nový fenomén, existuje větší riziko a o půjčky je velký zájem," vysvětluje situaci na českém trhu jeden z bankéřů.

Podle policie budou případy zneužití dokladů klientů bank vyšetřovány obvyklým způsobem. Neuvažuje se o tom, že by byl vytvořen speciální policejní tým.

"Zatím nám ještě nic takového nepřišlo a pravděpodobnost, že se tímto případem budeme zabývat my, se nyní jeví jako velmi malá," uvedla Jaroslava Vodičková z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.