Stojí za vysokou nabídkou Pavel Tykač?

  • 13
Do výběrového řízení na prodej dosud největšího balíku problémových aktiv z konsolidační agentury vstoupila firma EC Group pouze svým jménem. Kdo za ni složil povinnou půlmiliardovou kauci a kdo v případě vítězství státu za balík pohledávek zaplatí, firma nadále tají.

Luboš Krauskopf, který se jako jediný majitel EC Group stal překvapivým lídrem soutěže o nebonitní úvěry v nominální hodnotě téměř 40 miliard korun, na otázky ohledně totožnosti skutečného zájemce odpovídá jediné:  "Jméno zveřejním, až přijde vhodná doba." "Pracujeme pro klienty. Ti si nás najali, abychom se místo nich účastnili tendru. Nepřejí si, aby jejich jméno bylo zveřejněno."

Rozptýlit podezření, že tím, kdo se o pohledávky u státu uchází, je bývalý šéf skupiny Motoinvest Pavel Tykač, se Krauskopf příliš nesnaží. Minulý týden jen prohlásil, že Tykač nemá v EC Group žádný podíl. Ovšem to, že by Tykačovy peníze mohly z části zaplatit nákup pohledávek, nevylučuje.

"S Motoinvestem jsem spolupracoval léta. S panem Tykačem už od roku 1992 a nemám s tím nejmenší problém. Postupy, u kterých jsem byl přítomen, nebyly nijak závadné. Kdyby přišel za mnou se zájmem připojit se do konsorcia, tak bych jej rozhodně neodmítl," říká Krauskopf.

Kolem EC Group se rodí skupina investorů, kterým se nechtělo jít do soutěže pod svým jménem. Pokud by EC Group zvítězila i v druhém kole výběrového řízení, bude muset najmout na práci s pohledávkami mnoho lidí. Už jen na účast v soutěži si najala externisty, mimo jiné i dalšího z bývalých představitelů Motoinvestu Jana Dienstla.

EC Group se podle svého majitele zabývá správou pohledávek už dva roky. "Celková nominální hodnota pohledávek ve správě EC Group se pohybuje v řádu miliard korun. Jde převážně o práci pro klienty," říká Krauskopf. Sám firmu získal tím, že si koupil její dluh a kapitalizoval jej na majetkový podíl.