Stávka vyklidila nebe nad Itálií

  • 3
Stovky letadel nevzlétly, desetitisíce pasažérů nabraly zpoždění. Kvůli stávce italských letových dispečerů přestalo na osm hodin existovat letecké spojení s Apeninským poloostrovem. Dispečeři se stávkou dožadují vyšších platů.

Protest začal v deset hodin dopoledne středoevropského času, jeho konec se čeká v šest večer.

Italské národní aerolinky Alitalia ohlásily zrušení 334 letů, a to včetně řady mezinárodních a zaoceánských. Jen u této společnosti stávka zasáhne 22 tisíc lidí.

Lufthansa zrušila 54 letů, potíže mají i ČSA (viz rámeček).

Většina Italů o stávce věděla, a letiště tak byla převážně prázdná. K některým cizincům se ale informace nedostaly včas a tito pasažéři pak jen smutně posedávali v opuštěných halách.

Nová vlna nepokojů přichází po relativním klidu v prázdninovém období. Vláda totiž zakázala stávky v dopravě v období státních svátků od 18. prosince do 7. ledna.

Aerolinky ruší lety
Ve čtvrtek se výrazně zhorší i letecké spojení Česka s Itálií.

Alitalia zrušila dva ze čtyř letů přes Prahu. Namísto dvou letadel, které přes ruzyňské letiště běžně létají ráno z Říma do Prahy a zpět a odpoledne z Milána a zpět, poletí přes Prahu jen jedno letadlo ráno z Říma do Prahy a odpoledne z Prahy do Milána.

ČSA zrušily let v 7:35 do Milána, který se běžně vrací v 11:40. Nepoletí ani letadlo do Benátek ve 12:10 a zrušen je také zpáteční let, který má v Praze přistát v 16:25.

Ani do Říma ve 13:30 letadlo ČSA neodstartuje. Zrušen tak bude také zpáteční let s plánovaným přistáním v Praze v 18:15. ČSA tak poletí jen do Boloně.

 

, ,