Stávka švédského SAS skončila

Stávka letecké společnosti SAS skončila. Letušky a stewardi nastoupí na švédských vnitrostátních linkách i na mezinárodních spojích, jež byly stávkou postiženy, od středečního rána. Všechny středeční lety SAS by tedy již měly probíhat v souladu s letovým řádem.

Krátce po úterní půlnoci podepsali zástupci odborů a vedení společnosti společnou dohodu, na jejímž základě se zlepší některé pracovní podmínky personálu, avšak zvyšování mezd bude probíhat v souladu s původními předpoklady SAS - tedy o přibližně deset procent v příštích třech letech, a nikoli až o 25 procent, jak žádali stávkující.

Novinkou pro personál je například půlhodinová přestávka na jídlo nejpozději po každých šesti hodinách a maximálně osmihodinová pracovní doba ve chvíli, kdy přestávka na stravu a odpočinek není možná. Pracovní doba za sedm dnů po sobě nesmí překročit 42 hodiny.

Při stávce, která probíhala od pátku minulého týdne a zastavila veškerou vnitrostátní dopravu SAS ve Švédsku až do dnešního dne včetně, bylo postiženo více než 1 100 letů a téměř sto tisíc cestujících. Ekonomické ztráty SAS se počítají na stamiliony korun.