Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Státu chybí v rozpočtu za první dva měsíce přes 10 miliard

  • 26
Deficit státního rozpočtu pokračuje. Za první dva měsíce letošního roku vzrostl o více než 10 miliard korun. Stát vybral na daních, pojistném a dalších položkách 162 miliard. Za platy státních zaměstnanců, důchody a další dávky však utratil 172,6 miliardy.

Výsledný deficit je o 16 miliard horší výsledek, než jaký měl stát v loňském roce. Ve skutečnosti se však stav veřejných financí mírně lepší.

Loni v únoru totiž ministerstvo financí převedlo z rezervních fondů do rozpočtu téměř 32 miliard korun, které díru ve státní kase hodně zmenšily. Bez vlivu této částky by srovnání s loňským rokem vyznělo podstatně příznivěji.

Celkové příjmy rozpočtu klesly proti loňsku o téměř 22 miliard korun na 162 miliard. Na daních, které tvoří téměř polovinu příjmů státní pokladny, se naopak vybralo o zhruba 12 procent více.

Rozpočet vylepšuje spotřební daň a DPH

Pozitivně se projevilo lednové zvýšení spotřební daně z benzinu či tabáku i růst obou sazeb DPH. Obě daně vzrostly v rámci protikrizových opatření vlády.

Na spotřební dani stát vybral 23 miliard korun, což je o 35 procent víc než před rokem. Rozpočet přitom počítá s růstem o necelých 14 procent proti roku 2009. Na dani z přidané hodnoty stát vybral 30,2 miliardy korun, meziročně o 10,8 procenta více. Naopak o půl miliardy méně odevzdaly na daních z příjmů firmy.

Celkové výdaje státu v meziročním srovnání klesly o 5,8 miliardy na 172,6 miliardy korun. Na sociální dávky padlo přes 69 miliard, tedy o 200 milionů méně než loni. Z toho na důchodech stát vyplatil 54,2 miliardy korun, o 100 milionů méně než před rokem.

Na obsluhu a úroky státního dluhu stát do konce února zaplatil 3,1 miliardy, o 1,2 miliardy korun méně než loni.