Státní podpora pomohla rekordnímu počtu bytů

  • 13
Lidé si loni se státní podporou k hypotéce pořídili 7703 bytů. To je nejvíce od začátku vyplácení podpory v roce 1996. Rekordní byl loni i objem hypotečních úvěrů se státní podporou, který překročil 11 miliard korun.

V prosinci 2003 si lidé koupili 801 bytů se státní podporou, což je meziročně o 330 bytových jednotek více. Objem hypotečních úvěrů s podporou státu se zvedl v posledním měsíci roku na 2,1 miliardy korun.

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2002 je to o 1,6 miliardy více. Je to zároveň největší měsíční objem poskytnutých hypoték od začátku vyplácení podpory v roce 1996.

V prvním roce vyplácení podpor k hypotečním úvěrům si lidé pořídili podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj 126 bytů. O rok později to bylo kolem dvou tisíc bytů.

V roce 2001 už počet těchto bytů překonal hranici sedmi tisíc. Celkem stát do konce loňského roku podpořil koupi zhruba 34 380 bytů.

Stoupá také objem poskytnutých hypotečních úvěrů s podporou státu. Zatímco v roce 1996 si lidé vzali úvěry za 127 milionů korun, do roku 2000 jejich objem stoupl na 5,6 miliardy. Do konce loňského roku se objem hypoték podpořených státem zvedl na téměř dvaačtyřicet miliard.

Podpory asi klesnou, zájem nikoli
Stát nyní poskytuje podporu jen lidem do 36 let na nákup nemovitosti starší dvou let. Současná dvě procenta státní dotace k hypotečnímu úvěru od února zřejmě klesnou na procento.

Snížení státní podpory je dáno tím, že se loni výrazně snížily tržní úrokové sazby. Kvůli neustálému poklesu sazeb přitom stát přestal už loni v únoru vyplácet podporu na nové bydlení.

I přes pravděpodobné snížení státní podpory zájem o hypotéky podle analytiků neklesne. Počet poskytnutých hypoték by měl letos zůstat na podobné výši jako loni.

Poptávka po hypotékách bude i letos podporována nízkými sazbami, konkurencí mezi poskytovateli hypoték a dalším zvyšováním ekonomické úrovně, tvrdí analytici.

Vliv prý bude mít především snaha lidí pořídit si bydlení do roku 2007. Do té doby totiž bude platit nižší sazba DPH na stavební práce pro bytové potřeby. Maximální výše úvěru, kterou stát podporuje, je u bytu 800 000 korun.

U domku s jedním bytem je hranice úvěru pro státní dotaci 1,5 milionu. Lze si vzít i vyšší úvěr, ale jeho část nad uvedené hranice už stát nedotuje.

Letos má ministerstvo na podporu hypoték 430 milionů korun. Proti loňskému roku je to o sto milionů méně.