Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Stát může za zatopení chemičky, firma má podle soudu nárok na 1,3 miliardy

  • 10
Stát je odpovědný za škody vzniklé zatopením ostravské chemičky Ostramo při povodních v roce 1997. Okresní soud v Ostravě v pátek uznal nárok na 1,3 miliardy korun a úroky z prodlení. O konečné sumě se rozhodne později.

Společnost Retise Enterprises Limited, která vlastní pohledávku za povodňové škody v Ostramu, požadovala 11 miliard korun.

Retise Enterprises Limited žádala přes osm miliard korun jako odškodnění za zničený areál, poškozené zařízení a zmařenou investici. Další tři miliardy tvořily podle žalobního návrhu úroky z prodlení.

Soudkyně přibližně sedmimiliardový nárok firmy zamítla, protože je podle ní promlčený. Dodala, že Povodí Odry špatně postavilo a udržovalo hráze. V této souvislosti pak vznikla škoda.

"O její přesné výši budeme rozhodovat později. Až bude dnešní mezitimní rozsudek pravomocný," řekla soudkyně Věra Skařupová. Povodí Odry dříve uvedlo, že se o hráze staralo dobře a že jejich protržení nezavinilo.

Mluvčí okresního soudu Igor Krajdl uvedl, že konečná výše odškodnění může díky úrokům přesahovat uzantelný nárok 1,3 miliardy korun o několik set milionů korun. "Na druhou stranu ale může být i výrazně nižší. Bude to ještě složitý dokazovací proces, který potrvá roky. Ke každé položce bude muset být proveden důkaz," vysvětlil.

,