- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Dávám spropitné (tip) 20% pokud se servírka přijde alespoň zeptat je-li všechno v pořádku a dolít kávu, nebo jestli nechceme něco víc.
Pokud nepřijde vůbec, nedostane nic. V USA žijem 35 let.
Do restaurací s automatickým spropitným, nechodíme vůbec, těch ostatních je všude dost. Za dobrý steak z nikdy nezmraženého masa od kuchaře co ví co dělá je spropitné na jiné úrovni.
Fascinující je, jak se nás neustále tito provozovatelé a majitelé restaurací snaží přesvědčit o tom, jak jsou vlastně jednou nohou ve frontě na pracáku.
Jejich životní úroveň však tomu neodpovídá.
Spropitné kolem 10% dávám, pokud jsem spokojen s obsluhou a jídlem. Pokud platím stravenkami, dám i více, až 15 %. Takže restaurace škodné asi nejsou. Ať si pan vedoucí z Potrefene Husy uvědomí, jakou mu hlavně v poledne dělají stravenky útratu. Bez nich by měl tržby zřejmě výrazně nižší..
Jn, ti co chodí si husy by bez stravenek určitě přešli na vlašák s rohlíkem
Spropitný je nemravný. Je to hnus který se u nás rozmohl. Já osobně oceňuji víc kuchařské umění než ruku za zády při tom když mi někdo nese jídlo. Pokud se majitel restaurace stydí zvýšit ceny tak, aby slušně zaplatil obsluze, tak je problém na jeho straně a né na straně zákazníka.
Ale tím spropitným oceňujete celé osazenstvo restaurace, nejen číšníka.
To je zvláštní - ještě nedávno provozovatelé restaurací křičeli, že je třeba stravenky zachovat a že není dobré dávat lidem stravenkový paušál. Trochu schizorenní situace.
To nekřičeli provozovatelé restaurací ale provozovatelé stravenkových firem. restauracím je to dost jedno, naopak, když bude paušál, budou mít míň práce s vyúčtováním.
V restauraci za meníčko platím v hotovosti a tudíž za mé jídlo dostane hospodský o nějakých 7 procent víc než od toho co platí stravenkou. Nějaký velký prostor pro dýško už tam tudíž není.
Kdyby mi účetní, před odesláním, zaokrouhlila výplatu směrem nahoru, tak by bylo z čeho ty dýška dávat.
Dávám spropitné 10 až 5 %, podle toho, jak jsem spokojen. Pokud však vrchní odmítne přijmout platbu platební kartou, nedám dýško žádné. Považuji to totiž za vynucování si spropitného, a to opravdu nesnáším.
Běžně platím kartou a dysko nechávám hotově. To nemusí přes Babise.
My jsme se jednou takhle s tchánem přetahovali, kdo zaplatí v rakouské rodinné restauraci účet cca 80 éček a jak jsem tam tak mávali šrajtoflema, tak si tchán nakonec prosadil svou a omylem přiložil k účtu do desek dvoustovku ojro s tím, že je to v pořádku a moc děkujeme.
No, přišli se na nás podívat všichni, co byli ten den v práci. Jejich dcera i děckem v náručí.
Řekli nám, že k nim nejezdí Češi moc často, ale že nikdy neškudlí (což nás potěšilo), ale co je moc, je moc.
Nakonec se to vysvětlilo. Od té doby jsme tam byli asi třikrát a stále si nás pamatují.
Az mi zacnou taky pridavat na vaze jidla, tak zacnu davat dyska.
No jídla je teď v restauraci na talíři víc, než se dá sníst.