Vkladní knížka

Vkladní knížka | foto: ČTK

Spořitelna dá peníze z propadlých knížek na vědu. Rozhodla správně?

  • 165
Na konci roku vyprší lhůta, do které si mohou lidé vybírat vklady uložené na anonymních vkladních knížkách. Zatím na nich stále leží nevyzvednutých 2,4 miliardy korun. Česká spořitelna plánuje prodloužit lhůtu do konce roku 2015 a peníze, které si nikdo nevybere, hodlá investovat do vědy, výzkumu a vzdělání.

"Vzniká nadace, do které převedeme na začátku příštího roku zhruba 900 milionů korun," uvedl šéf banky Pavel Kysilka. Spořitelna dále plánuje prodloužit lhůtu pro vybírání vkladů o tři roky. Pokud si ani do té doby lidé peníze nevyberou, převede banka do fondu i zbylé propadlé vklady.

Zhodnoťte plán spořitelny

Hlasujte v anketě o nejlepším způsobu, jak naložit s propadlými penězi

Nadace se bude zaměřovat na podporu talentovaných studentů a mladých expertů v technických a přírodních vědách. Chce jim umožnit, aby mohli získat nejlepší praxi a vzdělání v zahraničí, ale aby se zároveň vraceli do ČR. Je možné, že nadace například těmto expertům bude po určitou dobu po návratu ze zahraničí dorovnávat plat.

Podle Kysilky vůbec nepadlo v úvahu, že by si banka peníze z anonymních vkladních knížek ponechala pro vlastní potřebu, což by ze zákona mohla. A nenutila ji k tomu ani její matka rakouská Erste.  

O formě výplaty vkladů i po konci letošního roku bude ještě Česká spořitelna podle své mluvčí Heleny Matuszné informovat. "Pokud to legislativa umožní i po roce 2012, bude Česká spořitelna nadále postupovat stejně jako doposud. Zatím nemáme žádné informace o tom, že by legislativa měla v budoucnu znemožnit vyplácení promlčených vkladů," uvedla dříve banka.

Peníze se přestaly na knížkách úročit před 10 lety

Parlament zrušil vkladní knížky na doručitele v roce 2002 a určil, že banky dále nesmějí úročit uložené vklady. Lidé však dostali možnost si své peníze vybrat následujících 10 let. Pokud by to do té doby někdo nestihl, měly peníze propadnout bance. 

Na konci května měla banka na 2,53 milionu anonymních vkladních knížek uloženo 2,4 miliardy korun. V roce 2002, kdy byly anonymní vkladní knížky (knížky na doručitele) zrušeny, na nich Česká spořitelna evidovala 121 miliard korun. Lidé si tak dosud vybrali téměř 98 procent svých vkladů.

Spořitelna odhaduje, že řada lidí si pro své peníze ještě letos přijde a že ke konci roku na knížkách zůstane zhruba 1,3 miliardy korun. Česká spořitelna musela anonymní vkladní knížky zrušit kvůli větší ochraně proti praní špinavých peněz.

,