Špidla ve vládě: vyšší dávky, ale také dluhy

  • 80
Kdo má rodinu s dětmi a nijak velký příjem, může na výsledku víkendových voleb hodně vydělat. Alespoň krátkodobě: dokud vítěz voleb Vladimír Špidla bude mít ve státní pokladně dost peněz na svůj sen o velkorysém sociálním státu takzvaného skandinávského typu, jak sám říká. Bohatí lidé by ale pomalu měli začít hledat cesty, jak své peníze před novou vládou schovat.

Více dětí = více peněz 
Špidla dal už před volbami jasně najevo, že je ochoten utrácet státní peníze, aniž by se nechal brzdit varovnými hlasy o státních financích. Pokud s ním ve vládě zasedne Koalice, reprezentovaná v tuto chvíli především vstřícnými lidovci, a pokud bude Špidla čas od času v parlamentu ochoten využít podpory po volbách vlivnějších komunistů (jak už v sobotu nenápadně naznačil), pak se méně majetné rodiny mohou těšit na několik příjemných změn.

Jak ČSSD, tak Koalice například mají v programu zvýšení mateřské a nechtějí ji upírat ani matkám, které si samy vydělávají. Obě uskupení se shodují také v záměru zavést společné zdanění manželů (což uleví rodinám s velkým rozdílem ve výdělcích).

Zůstane-li Špidla u svých dosavadních plánů a půjde-li do těsné většinové vlády s Koalicí, možná dojde i na její záměr daňových úlev pro rodiny s dětmi. Také ČSSD totiž slibuje "daňové zohlednění rodičovství". Koalice slibuje mimo zdvojnásobení odpočitatelné daňové položky na děti. To může průměrné čtyřčlenné rodině ušetřit přes tisíc korun měsíčně.

Pokud jde o peníze, naději mají také učitelé. ČSSD slibuje, že jim každoročně přidá "s cílem výrazně překročit průměrnou mzdu v ČR". Jinak jsou vyhlídky učitelů nejasné - množící se kritické hlasy o stavu českého školství si totiž ČSSD příliš nepřipouští.

Komunisté: pomoc v nouzi 
Co Špidla neprosadí u Koalice, s tím mu mohou pomoci komunisté. Už v sobotu šéf ČSSD upozornil, že v parlamentu se vždy hlasovalo "křížem krážem". Vzhledem ke slabšímu postavení Koalice v případné vládě si Špidla možná bude moci dovolit své partnery čas od času obejít.

Tandem ČSSD/KSČM tak může záhy začít zvyšovat daně pro bohaté, což Špidla před volbami uvedl jako jeden z mála případných zdrojů peněz pro napjatý rozpočet. Nikdo zatím neví, kam až se mohou sazby vyšplhat. Příjmy převyšující 26 tisíc korun měsíčně se dnes v Česku zdaňují 32 procenty, ale třeba ve Špidlou obdivovaném Švédsku je nejvyšší sazba 55 procent. Komunisté by Špidlovi mohli pomoci také s jeho snem zavést přídavky všem dětem, či věnovat novorozencům 50 tisíc korun.

Až dojdou peníze...
Špidlova tendence rozdávat však časem narazí na příliš děravý rozpočet, který v Evropské unii nebývá populární. Ještě větším ledovcem však je těsné rozložení sil ve sněmovně, kvůli němuž možná Špidla bude muset kterýkoli z předvolebních slibů obětovat.