Soud. Ilustrační foto

Soud. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soud znovu potrestal tunel CS Fondů

  • 3
Za vytunelované CS Fondy padly znovu tresty. Městský soud v Praze poslal za mříže čtveřici mužů, kteří podle obžaloby zpronevěřili přes 1,2 miliardy korun. Vyměřil jim tresty od pěti do devíti let.

Rozsudek v kauze už jednou zazněl. Mezitím ale zemřel jeden ze soudců. Protože podle zákona musí senát v novém složení znovu probrat veškeré důkazy, vrátila se kauza na úplný začátek.

Případem CS Fondů se začal pražský soud poprvé zabývat v říjnu 2000, tedy před pěti lety.

V lednu 2001 vyměřil čtyřem mužům obžalovaným z vytunelování CS Fondů - Tomáši Roitovi, Josefu Matoulkovi, Vladislavu Naďovi a Václavu Frantovi - tresty v rozmezí od pěti do deseti let. Podle žalobce se čtveřice podílela na podvodném obchodu s bezcennými akciemi, který CS Fondy připravil o 1,23 miliardy korun.

Bývalí manažeři se měli podílet  na operaci, při které fondy získaly za 1,23 miliardy korun bezcenné akcie firmy Drůbež Příchovice. - více zde

O CO ŠLO V PŘÍPADU CS FONDŮ
V únoru 1997 koupila CS Fondy ruská firma KosMos, vzápětí byl celý majetek fondů (1,2 miliardy) převeden na účet makléřské firmy UMANA u Plzeňské banky. Odtud peníze obratem putovaly na konto pražské pobočky rakouské banky Girocredit a následně na různé účty desítky firem do Švýcarska, USA, Lichtenštejnska a Gibraltaru.
, ,