ČSOB

ČSOB | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

Soud nepřiznal ČSOB 24 miliard v kauze České pivo

  • 24
Japonská investiční skupina Nomura si připsala další vítězství ve sporech vzniklých kvůli dědictví po IPB. Městský soud v Praze zamítl žalobu, v níž se ČSOB domáhala na Nomuře celkem 24 miliard v takzvané kauze České pivo.

V ní si ČSOB (jako nástupce IPB) nárokovala náhradu za údajné protiprávní vyvedení akcií Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Radegast z IPB. Za ně Nomura zaplatila nikoliv penězi, ale bezcennými akciemi IP Banky (dříve IPB).

Právníci ČSOB podle mluvčího banky Milana Tománka analyzují výroky soudu, aby mohli připravit další kroky.

ČSOB převzala IPB z nucené správy v červnu 2000, a s ní i pohledávky za prodej pivovarů. IPB měla společnosti České pivo prostřednictvím dalších firem poskytnout úvěry na nákup akcií pivovarů.

České pivo následně získala Nomura a později prodala jihoafrické společnosti South African Breweries za zhruba 22 miliard korun.

V kauze České pivo také česká policie stíhá někdejšího šéfa Nomury Europe Randalla Dillarda a jeho spolupracovníka Davida Thirska. Hrozí jim až 12 let vězení, oba jsou obviněni ze zneužívání informací v obchodním styku. - více zde

Verdikt pražského soudu znamená třetí letošní úspěch Nomury ve sporech spojených s bývalou IPB. V březnu Česká republika prohrála arbitráž, v níž Nomura po ČR žádá 40 miliard korun; výše platby bude určena později. - více zde

V září pak švýcarský soud zamítl odvolání Česka proti březnovému verdiktu. - více zde

,