Ekologové by mohli zastavit dostavbu dálnice v Českém středohoří.

Ekologové by mohli zastavit dostavbu dálnice v Českém středohoří.

Soud dal opět za pravdu ekologům, kteří napadají stavbu dálnice D8

  • 61
Na konci roku 2010 by měla jet první auta po dálnici D8 přes České středohoří. Jenže termín je nyní ohrožen. Ekologičtí aktivisté totiž uspěli s další žalobou proti stavbě autostrády a posledního chybějícího úseku ve spojení z Prahy k saským hranicím.

Členové sdružení Společnost ochránců životního prostředí z Litoměřic zažalovali ministerstvo životního prostředí kvůli výjimce, která umožňuje zasáhnout do biotopů v CHKO České středohoří. Městský soud v Praze sice nejprve žalobu zamítl s tím, že proti udělení výjimky u soudu bojovat nelze. Nejvyšší správní soud ovšem nyní toto rozhodnutí zrušil.

"Usnesení Městského soudu v Praze se ruší a věc se vrací tomuto soudu (Městský soud v Praze) k dalšímu řízení,“ uvedl server Aktuálně. cz. Pražští soudci se tak žalobou budou muset zabývat znovu. "Jde o několik biotopů, kde žije celkem 14 chráněných druhů," řekl serveru Miroslav Patrik ze sdružení Děti země.

Pokud by soudci v Praze výjimku zrušili, stavbu dálnice by to zdrželo.

"Výjimka je nezbytně nutná, bez ní se kopat nesmí," řekla Martina Vápeníková, mluvčí investora stavby, Ředitelství silnic a dálnic.

Ekologové již dosáhli toho, že se zastavilo hloubení tunelu u Prackovic. Pražský městský soud rozhodl, že by měl převažovat veřejný zájem na ochraně přírody a krajiny nad veřejným zájmem výstavby nové dálnice. A do definitivního rozsudku zakázal stavět.

"Podali jsme odvolání. Zatím nejsme ve fázi, že bychom měli říct: nestíháme. Ale bude záležet na rozhodnutí soudu a na tom, jak dlouho bude jednat," doplnila Vápeníková.