Sommeliér musí umět odhadnout své hosty

  • 1
Sommeliér by měl být pozorný a vzdělaný člověk. Libor Nazarčuk, který vyhrál mezinárodní soutěž Grand Prix Sommelier Brno, se od kolegů výrazně odlišuje. Bývalý novinář srší nezaměnitelným humorem. "Moc už toho nepíšu, není na to čas," říká sommeliér.

Čas máte ale například na pořádání soutěže v sabráži, tedy sekání sektů. Jak jste na něco takového přišel?
Člověk, který se vínem zabývá tak dlouho a tak soustavně jako já, chce umět a vyzkoušet pokud možno všechno. Já už jsem se o to začal zajímat někdy před osmi lety, a protože sabráž často při různých příležitostech předvádím, tak jsem přišel i na soutěž v sekání.

Vy jste rekordmanem v této činnosti; za minutu jste stihl odseknout čtyři hrdla pokaždé jiným způsobem. Čím lze sekty sekat?
Třeba i lopatou, jenže sekt je přece jen ušlechtilý nápoj, takže to vyžaduje i jistou noblesu. Já to tedy dělám nejraději tradičně šavlí, ale je možné použít například dno skleničky či další lahev.

Sommeliéry má u nás jen pár luxusních restaurací. Býváte i vy někdy v roli obsluhujícího u stolu, tak jak se předvádí na soutěžích?
Občas ano. I když ve skutečnosti dnes sommeliér většinou neobsluhuje. Spíše zaškoluje číšníky, sestavuje vinné lístky, nakupuje a kontroluje zásoby vín.

Když tedy jste u stolu, nemíváte problémy se svou výřečností a humorem? Nestalo se, že vám někdo řekl – už nemluv a nalévej?
Sommeliér musí také umět hosta odhadnout. Například musí poznat, že nemůže příliš dlouho poskytovat teoretické informace o víně muži, který je v restauraci inkognito s milenkou.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

Úkolem sommeliéra je také víno, které nalévá, ochutnat, zda je v pořádku. Nevyvolává to u některých méně zasvěcených hostů problémy?
S tím jsem se opravdu setkal, jistý zřejmě v ekonomice zběhlý pán přepočítal množství sommeliérem upitého vzorku na koruny a chtěl z ceny láhve za několik tisíc korun právě o tolik slevit. Jiní se zase dožadovali nalití i zbytku z lahve s usazeninami.

Při soutěžích se po sommelirérech požaduje stále více znalostí i praktických dovedností. Není přece v lidských silách ochutnat všechna vína všech ročníků.
To je samozřejmě pravda, ale leccos se dá uhádnout a vyvodit podle charakteristických vlastností dané oblasti a ročníku. Sám jsem takhle opravdu při jedné soutěži uhádl jisté francouzské víno.

Vítěz únorové mezinárodní soutěže Grand Prix Sommelier Brno Libor Nazarčuk.