Sněmovna, Sobotka

Sněmovna, Sobotka | foto: Václav Pancer, MF DNES

Sobotkovi došla trpělivost, sepíše zákon proti bankám

  • 72
Ministr financí Sobotka v boji s bankami udělal, co slíbil. Protože ani po měsících dohadů o zprůhlednění bankovních poplatků a vztahů mezi klienty a bankami se ministr s finančními domy na ničem nedohodl, bude si chtít své požadavky vynutit zákonem.

ČTĚTE TAKÉ:
Sobotka chce klientům bank pomoci zákonem

"Ministr financí nejspíš využije svého poslaneckého mandátu a příslušné legislativní návrhy předloží jako poslaneckou iniciativu i tak, že je přidá do právě projednávaných zákonů ve Sněmovně," uvedl další možný postup náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Ve středu se Sobotka o dalším postupu proti bankám radil s celou vládou. Ministr například chce, aby banky zrušily poplatky za odchod klientů, což už mezitím řada z nich učinila, a vytvořily jednotnou databázi sazebníků.

Jedním z hlavních požadavků je také sjednocení názvů bankovních služeb a produktů.

Česká bankovní asociace, která sdružuje všechny banky v zemi, ve středu zveřejnila pracovní verzi bankovního kodexu, ve kterém na většinu požadavků ministerstva financí přistoupila. Jeho konečná verze bude známa za tři týdny.

"Kodex přebírá velkou většinu jejich návrhů, a to mnohdy nad rámec požadavků," uvedl náměstek ředitele asociace Pavel Štěpánek. Na kterých bodech nepanuje shoda, však Štěpánek odmítl uvést.

Podle Prouzy však bude kodex dobrovolný a nikde není stanoven postup při jeho vymáhání. Proto některé body, ačkoliv budou v bankovním kodexu obsaženy, zřejmě budou ošetřeny i formou zákona.

Zástupci bank tvrdí, že řadou požadavků ministerstva financí se v současnosti již řídí. Proti úpravám v zákonu je i Česká národní banka. "Řadu z těchto návrhů už Komerční banka v minulosti zavedla," řekla mluvčí banky Marie Petrovová.

"Hlavním zástupcem klientů by při těchto jednáních podle našeho názoru měly být spotřebitelské organizace, a proto bychom přivítali, kdyby jejich role byla výrazně aktivnější," doplnila.

Mezi body, na kterých se obě strany nemohou shodnout, naopak patří návrh, podle nějž by lidé za převody peněz na daně neplatili žádné poplatky. Banky chtějí, aby se za ně platilo jako za běžnou transakci.