Sobotka: Tříprocentní deficit bude v roce 2008

  • 15
Reforma veřejných financí přinese podle ministra financí Bohuslava Sobotky už brzy své plody. Ministr očekává, že deficit rozpočtu, který je jedním z největších úskalí české ekonomiky, klesne v roce 2008 pod tři procenta HDP. To je hranice, kterou je třeba dodržet pro přijetí eura.

Pro letošek počítá ministr financí se schodkem okolo šesti procent HDP. Na tom se shoduje i s Evropskou unií. Ministr pak počítá s postupným snižováním schodku, který by v roce 2007 neměl přesáhnout čtyři procenta HDP.

Deficit státního rozpočtu je jednou z nejslabších stránek české ekonomiky. Podle statistického úřadu Evropské unie Eurostatu loni Česko skončilo zdaleka nejhůř ze všech kandidátských zemí, když se jeho schodek přiblížil třinácti procentům HDP. - více zde

Česká statistika byla sice o něco optimističtější, protože díky odlišné metodice nezapočetla do celkového schodku státní záruky za nejméně 180 miliard korun.

Oproti 328 miliardám, ke kterým svými výpočty dospěl Eurostat, vyčíslila česká strana schodek na 134 miliard korun. Ani ten ale potřebnou tříprocentní hranici pro přijetí eura zdaleka nesplňuje.

,