Sobotka sváže ruce budoucí vládě

  • 27
Neomezené utrácení ze státního rozpočtu musí skončit. Ministr financí Bohuslav Sobotka, správce děravé pokladny rozhazovačné vlády, chce svázat rozpočty na několik let dopředu a fakticky omezit výdaje příštích kabinetů.

Navrhuje to v novele zákona o rozpočtových pravidlech, která prošla loni na podzim kabinetem a teď se sune k poslancům.

"Kromě rozpočtu na další rok by zároveň sněmovna schvalovala závazný rozpočtový výhled na další dva roky," uvedl Sobotka.

"Následující rozpočet bude vycházet ze schváleného rámce a může se odchýlit pouze v odůvodněných případech vyjmenovaných v zákoně, například staré záruky," vysvětlil ministr. Dosud byl rozpočtový výhled nezávazným papírem, který vláda ignorovala.

Stínový ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS však odmítá, aby nynější vláda mohla svázat ruce vládě budoucí. "To snad bude nějaký předvolební žertík," uvedl. "Nemohu brát vážně úvahy lidí, kteří nerespektují rozpočty, natož výhledy."

V novele, která by podle ministerstva mohla být schválena během léta, chce Sobotka zpřísnit i poskytování státních garancí. Ty číhají jako kostlivci ve skříni, kdy je kdo probudí a vyzve stát k platbě.

Právě garance letos vyvolaly rozruch, když je statistický úřad Eurostat započetl do veřejného deficitu Česka. Podle Eurostatu loni skončil schodek veřejných rozpočtů na rekordních 12,9 procenta hrubého domácího produktu. Tímto tempem by se však Česko těžko dostávalo k euru. "Jde o jednorázový výkyv, který souvisí s minulými vládami a nebude se opakovat," uvedl Sobotka.

Vláda ve své reformě veřejných financí počítá s postupným snižováním schodku veřejných rozpočtů. Letos by se měl dostat pod šest procent výkonu ekonomiky a snižovat až pod čtyři procenta v roce 2006.