Nezávislí napsali ústavní stížnosti proti Hyundai

Nezávislí napsali ústavní stížnosti proti Hyundai | foto: Reuters

Smlouva s Hyundai by se měla zrušit, tvrdí Nezávislí

  • 6
Smlouva o Hyndai je protiústavní a soud by ji měl zrušit, myslí si politické hnutí Nezávislí. Hnutí proto v pátek podalo ústavní stížnost. Podle poslankyně Jany Hamplové z Nezávislých totiž smlouva zajišťuje různé výhody včetně stamilionových pobídek a diskrimuje tak ostatní podnikatele.

Přejít na volební speciál

To je podle ní v rozporu s Listinou základních práv a svobod. "Nikdo není schopen obhájit, proč má jedna soukromá firma takovou masivní podporu státu, a druhá nikoli. Proto uspějeme," řekla Hamplová.

Vládní agentura CzechInvest ale s argumentací Nezávislých nesouhlasí. Její mluvčí Alžběta Honsová řekla, že české zákony nerozlišují investory podle země původu a na všechny mají stejný metr, jehož rozhodujícím kritériem je velikost investice.

České firmy podle Honsové navíc mohou využívat státní dotace či čerpat peníze z evropských fondů. Podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) je aktivita Nezávislých součástí jejich předvolebního boje.

"Stalo se, já nemám, co bych k tomu komentoval. Myslím, že do tří týdnů to nesepíší a po volbách už to bude jedno. I jim," komentoval minulý týden Paroubek rozhodnutí Nezávislých podat ústavní stížnost.

Hamplová ale tvrdí, že ústavní stížnost na smlouvu s Hyundai nemá s politikou nic společného. "Uvedenou věc nepovažujeme za předvolební, ale zcela a výhradně principiální," prohlásila.

Proti stavbě továrny v Nošovicích se staví i další uskupení. Například zástupci Ekologického právního servisu ještě před tím, než o Hyundai padlo konečné rozhodnutí, prohlásilil že stavbu zažalují. To potvrdili i později. Její zástupci tvrdí, že si nejsou jistí, "jestli továrna pod Beskydami je vhodná nebo ne"(více zde).

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) podepsal minulý týden ve čtvrtek s viceprezidentem společnosti Kim Tong-činem investiční smlouvu o stavbě továrny. Hyundai zpočátku počítá v Nošovicích s investicí 743 milionů eur (asi 21 miliard korun) a celkově až se sumou přes miliardu eur.

Podmínky, za jakých bude Hyundai investovat v Česku, ještě musí schválit Evropská komise.

Podle smlouvy by Hyundai mohla v letech 2007 až 2013 získat ze státního rozpočtu na podporu výstavby závodu dotaci až 2,415 miliardy korun. Dalších 2,5 miliardy korun může Hyundai a zhruba 15 jejích dodavatelů do roku 2011 dostat na vytváření nových pracovních míst či rekvalifikaci zaměstnanců.

Závod v Nošovicích by měl vyrábět 200 000 automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300 tisíc automobilů a 600.000 převodovek, výrobu by měl zahájit v roce 2008. Nošovická továrna vytvoří nejméně 1000 pracovních míst, Hyundai ale předpokládá, že do roku 2010 v Nošovicích zaměstná přes 3500 lidí.

, ,