Dvojí ceny hodin na trhu v Lublani

Dvojí ceny hodin na trhu v Lublani - Dvojí ceny hodin na trhu v Lublani | foto: Reuters

Slovinci slavili euro a vyhlížejí růst

  • 17
Dva týdny po hladkém přechodu na euro Slovinsko oslavuje přijetí novém měny. Politici a finančníci se na tiskových konferencích předháněli ve chvále a dávali Slovinsko za příklad ostatním zemím. Podle ministra financí Andreje Bajuka navíc ekonomika rostla v minulém roce rychleji, než se čekalo.

Odhad růstu HDP za rok 2006 nově činí pět procent, oproti zářijovému vládnímu odhadu 4,7 procenta. „Za rok 2006 se budeme moci pochlubit příznivými údaji, které ukážou, že růst bude mnohem vyšší, než se čekalo,“ řekl Bajuk novinářům.

Loňský růst podle ministra podporovala expanze v celé Evropské unii i dobrý stav domácí poptávky. Příznivé jsou i zprávy o rozpočtovém hospodaření. Deficit veřejných financí byl loni pod 1,5 procenta HDP. Vláda ještě v září předpovídala schodek 1,7 procenta HDP.

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet prohlásil, že eurozóna není žádný uzavřený klub a že je otevřena všem členům Evropské unie.

Trichet zdůraznil, že ostatní země EU by měly usilovat o hospodářskou konvergenci se zeměmi eurozóny a splnění vytyčených kritérií. „Mám pro ně jediný vzkaz: Jsou vítáni,“ řekl Trichet.

Odmítl ale předpovědět, která země bude další na řadě. Vyšší inflace zabránila přijmout euro pobaltským zemím, zatímco České republice, Polsku a Maďarsku v tom brání příliš vysoké rozpočtové deficity.

Na rok 2009 má naplánován vstup Slovensko a vláda Roberta Fica chce tento termín splnit.

,