Také slovenská ekonomika zpomalí.

Také slovenská ekonomika zpomalí. | foto: Reuters

Slovenská ekonomika příští rok zpomalí o dvě procenta

  • 8
Slovenské ekonomice se dosud výrazně dařilo, stejně jako ostatní země v regionu ji však čeká zpomalení. Letos má hrubý domácí produkt klesnout ze 7,7 na sedm procent a ještě více má ekonomika přibrzdit příští rok, kdy odborníci čekají růst jen 4,6 procenta.

Znamená to, že by ekonomika na Slovensku v roce 2009 rostla přibližně podobným tempem, jako ta česká letos. Česká republika tento rok očekává růst HDP o 4,4 procenta. - čtěte Česká ekonomika zpomalí

Slovensko odhaduje na příští rok růst 4,6 procenta, což je skoro o dva procentní body méně, než se dosud předpokládalo. Zpomalit by měl i růst reálných mezd, a naopak by se měla zvýšit míra nezaměstnanosti, vyplývá z odhadu ministerstva.

V předchozí prognóze ministerstvo předpokládalo, že tempo růstu HDP v příštím roce zvolní na 6,5 procenta. Slovenská ekonomika zaznamenala historicky nejlepší výsledek loni. Tehdy růst HDP dosáhl 10,4 procenta.

Ministerstvo nové makroekonomické odhady nekomentovalo. Předpoklad růstu HDP o 6,5 procenta zapracovalo i do návrhu státního rozpočtu na příští rok, který kvůli vstupu země do eurozóny poprvé připravilo v eurech.

I Česká republika ve svém rozpočtu počítá se starými odhady. Kvůli tomu se při schvalování zákona o rozpočtu pohádala opozice s koalicí. - více čtěte zde

,