Letecké spojení s rakouskou metropolí se aerolinkám nevyplácí. Ilustrační foto

Letecké spojení s rakouskou metropolí se aerolinkám nevyplácí. Ilustrační foto | foto: Jan Šašek

SkyEurope končí s lety do Vídně

  • 4
Jen dva měsíce a pár dnů vydržela nízkonákladová společnost SkyEurope létat mezi Prahou a Vídní. Od 6. ledna linku zruší. Další krátké letecké spoje například do Bratislavy ale zatím firma zachová.

"Vyvinuli jsme maximální úsilí na spojení obou evropských metropolí, ale současné podmínky na trhu a nízká poptávka nedovolují úspěšné provozování linky," uvedl mluvčí SkyEurope Tomáš Kika.

Rušení linky po dvou měsících provozu není v letectví příliš obvyklé. Důvodem malého zájmu může být i poměrně rychlé spojení Prahy s Vídní jinými dopravními prostředky.  Například vlak spojuje centra obou měst za čtyři hodiny. Let do Vídně trvá sice jen hodinu, ale k celkové době na cestě je potřeba započítat i dobu na odbavení či cestu na letiště.  Do Vídně létala společnost každý den.

Čeští zákazníci SkyEurope tak přijdou o možnost letět s touto společností například do Lisabonu či Nice, kam nabízela firma lety z Prahy s přestupem ve Vídni. Vídeň je největší základnou SkyEurope, má tu umístěných šest letadel. V Praze jich má čtyři a šéf aerolinek Jason Bitter plánuje na jaře posílit zdejší flotilu o další nový boeing.

Během krátké doby tak bude mít na leteckém spojení rakouské a české metropole monopol rakouská společnost Austrian. Od 6. ledna končí na lince i České aerolinie, které odchod z linky ohlásily již dříve.  Austrian léta mezi oběma městy čtyřikrát denně a krátký let využívá hlavně na svážení cestujících do svých dálkových letů.

Další krátké linky SkyEurope zatím zůstávají. Podle mluvčího Tomáše Kiky například aerolinky nepočítají se zrušením spoje Praha - Bratislava, i když ceny letenek se i pár dnů před odletem pohybují jen v řádu stokorun a vzbuzují otazníky o ziskovosti této linky.

Podle Kiky je ale už linka zahrnuta do letního letového řádu. "Těší se rostoucí popularitě, je však charakteristická rezervacemi hlavně na poslední chvíli," dodal Kika.