Skláři si oddechli, další hrozby zůstávají

  • 1
Odvetná cla na sklo, která by ohrozila i české sklárny, zřejmě už nehrozí. Spojené státy už dříve oznámily, že až 97procentní clo na sklářské výrobky vyvážené ze zemí EU neuvalí. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa ale varuje, že Česko by mohlo doplatit na další chystaná cla.

"Podle našich informací USA od listopadu nepřistoupí ke výšení dovozních cel. Tomuto rozhodnutí předcházela tvrdá a usilovná diplomacie Česka. Vyhráli jsme bitvu, ne ale válku," řekl Tlapa.

Riziko růstu dovozních cel není zcela zažehnáno. Unie bude se Spojenými státy o podmínkách obchodní spolupráce ještě jednat. Cla by se mohla dotknout celé řady dalších výrobků jako jsou sýry, čokolády nebo průmyslové stroje. V těchto případech uvažují USA o zavedení cla ve výši kolem padesáti procent.

Dodal, že americkou administrativu zřejmě ovlivnilo i veřejné slyšení, kterého se zúčastnilo 23 amerických firem.

USA zruší na nátlak EU dotace na vývoz
Spor o cla není jediným sporem mezi unií a Spojenými státy. Evropa dlouho kritizovala USA za to, že poskytovaly dotace na vyvážené zboží. Do sporu se vložila i Světová obchodní organizace (WTO), která rozhodla, že dotace jsou skutečně v rozporu s obchodními pravidly.

Zástupci Kongresu se na zrušení dotací už prakticky dohodli, ale jen za podmínky, že náplastí pro poškozené firmy budou nižší daně. Zákon ještě musí oficiálně schválit Kongres a prezident.

WTO bude zřejmě řešit spor o letadla
Ve středu navíc na stůl WTO dorazily další dvě stížnosti. Jedna z USA, druhá z unie. Týkají se ale stejné věci. Státům vadí, že Evropa dotuje společnost Airbus. Evropská unie si stěžuje, že USA dotují Boeing.  - více zde

, ,