Vláda se po kritice rozhodla systém karet upravit.

Vláda se po kritice rozhodla systém karet upravit. | foto: iDNES.cz

Podle šéfa České spořitelny Kysilky jsou sKarty legislativní zmetek

  • 98
Podle generálního ředitele České spořitelny Pavla Kysilky se ukazuje, že zákon zavádějící sKartu je legislativní zmetek. Česká spořitelna, která vyhrála soutěž na provozování sociální karet, do funkčnosti vlastního platebního systému, tak aby mohl zpracovávat sociální dávky, investovala 300 milionů korun.

Kysika to řekl v sobotním vydání Lidových novin. "Ukazuje se, že je to totální legislativní zmetek a člověk se nestačí divit, co legislativní odbory ministerstev, Legislativní rada vlády, vláda, Sněmovna, Senát i prezident jsou schopni schválit a podepsat. Aby se pak záhy zjistilo, jak je to celé nekvalitně připravené," řekl Kysilka.

Projekt sKaret je dlouhodobě terčem kritiky opozice, která prosazuje jeho zrušení, odborů nebo rady zdravotně postižených. Už dříve kritizoval ombudsman Pavel Varvařovský sKarty za to, že mají mít platební i identifikační funkci. Sociální demokraté se k jeho kritice připojili a rozhodli se sKarty napadnout u Ústavního soudu.

Vláda se po kritice rozhodla systém karet upravit. V úterý Sněmovna schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze novelu zákona, které umožní, aby podporu v nezaměstnanosti a dávky pěstounské péče mohli lidé zatím i nadále pobírat také převodem na účet nebo v hotovosti, nikoli jen prostřednictvím sKarty. Novela míří do Senátu, který o má jednat 28. prosince (více čtěte zde).

,