Jsou dny pendolina sečteny? Ministr Šimonovský to nevylučuje. Ilustrační foto

Jsou dny pendolina sečteny? Ministr Šimonovský to nevylučuje. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MF DNES

Šimonovský pohrozil, že pendolina vrátí

  • 105
Poruchy rychlovlaku Pendolino přiměly ministra dopravy Milana Šimonovského k výroku, ve kterém nevyloučil, že je České dráhy vrátí. Rychlovlaky začaly jezdit na pravidelné lince Praha - Ostrava 11. prosince loňského roku. Jejich provoz se ale příliš nevede.

Minulý týden vyřadila softwarová porucha čtyři ze sedmi souprav. Dráhy na opakované problémy zareagovaly snížením ceny jízdenek na rychlovlak o pětinu.  - více zde

"V případě, že se závady odborníkům z italského Alstomu nepodaří opravit a budou se opakovat, budeme jednat o vrácení," citovala ČTK ministra.

Dráhy koupily od italského výrobce Alstom celkem sedm souprav rychlovlaků zhruba za 4,4 miliardy korun. V současné chvíli jezdí podle Aleše Ondrůje z tiskového oddělení ČD pouze jediná. Ostatní spoje zajišťují vozy třídy IC a EC. Odborníci Alstomu jsou podle jeho slov už od pátku na území České republiky a snaží se závadu odstranit.

"To je pro nás v současné chvíli priorita. Chceme odstranit tyto provozní problémy tak, aby se co nejdříve vyřešily ke spokojenosti zákazníků. Nicméně pro vyjádření pana ministra samozřejmě pochopení mám," dodal Ondrůj.

Podle Ondrůje by se mělo vedení drah a zástupci Alstomu sejít ve středu, na schůzce by se měla situace nějakým způsobem vyřešit. Jaká je pravděpodobnost toho, že nakonec dojde až k nejzazšímu řešení a pendolina v Česku skončí, Ondrůj nedokázal odhadnout.

, ,