S výrobou má OP Prostějov problém. Hlavně kvůli silné koruně. Ilustrační foto

S výrobou má OP Prostějov problém. Hlavně kvůli silné koruně. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Silná koruna zavřela další závody OP Prostějov

  • 30
OP Prostějov končí v červnu s výrobou v Uherském Hradišti a Olomouci. Vyrábět bude jen v Prostějově. Podnik má problémy s vývozem kvůli silné měně, potvrdil pro iDNES.cz obchodní náměstek OP Milivoj Žák.

"Hlavním důvodem je silná koruna. Její posilování je v naší branži smrtící," uvedl Žák s tím, že exportní zakázky se tak staly v podstatně nerentabilní. V Uherském Hradišti podnik vyráběl především džíny. Na závod byla navázaná výroba v Olomouci, kde se džíny praly.

Právě tyto obory ale ztrácejí na atraktivitě, uvádí Žák. Samozřejmě stále existují obory, které se vyplácejí, a to i ty určené na export. "Jde především o špičkové, kvalitní věci pro zákazníky, kteří jsou ochotni si připlatit," vysvětluje náměstek.

S džíny tak prostějovský podnik v Česku končí, spojí se ale se zahraničním partnerem, jehož jméno však Žák neprozradil.

Krachy budou pokračovat
Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka budou pády textilek ještě pokračovat. "Poslední rekordní posílení koruny výrobce ještě nezasáhlo. Firmy totiž využívají systém dočasného zajištění vůči kurzovnímu riziku. Nedávné zhodnocení české měny se tak u exportérů projeví až za několik měsíců."

Vývozci ani nemají moc možností, jak se proti sílící koruně bránit. "Jediným způsobem, jak zmírnit dopady na exportní odvětví, je možný přesun výrobce do lokality, kde je jeho výroba více konkurenceschopná," dodal Marek.

Nízké platy v Asii dál drtí české textilky
A potvrzuje to i Žák. "Je tu samozřejmě i ten dlouhodobý problém levné asijské konkurence," dodává. I když  výdělky v textilním průmyslu nejsou vysoké, pětinovým mzdovým nákladům Asijců konkurovat nelze, více čtěte LN: České textilky mohou letos propustit až 5 000 lidí. V Česku si šičky či krejčí přijdou zhruba na 12 tisíc hrubého.

Oděvní podnik od začátku roku propustil zhruba 920 zaměstnanců ze tří tisíc. Už v květnu skončily i závody v Ostravě a Lošticích. Kromě silné měny se na rentabilitě podepsaly i růsty cen energií a paradoxně také nedostatek kvalifikovaných lidí. "Najít šičky nebo krejčí je velký problém," připouští Žák.

. Oděvní podnik Prostějov

Společnost OP se zabývá především výrobou pánské a dámské konfekce, které produkuje pod vlastními značkami i značkami zahraničních odběratelů. OP Prostějov šije pro značku pánské elegance Bernhardt, dámskou módu La boutique de Claudette a taky džínové značky William & Delvin a Freeway.  Do jejího výrobního portfolia patří pláště, obleky, kostýmy, saka, sukně, kalhoty a oblečení pro volný čas.

Zdroj: ČTK, iDNES.cz

,