ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Šikanu v práci zažil každý desátý zaměstnanec, polovina dala výpověď

  • 2
Desetina zaměstnanců v Česku zažila v uplynulých pěti letech na vlastní kůži šikanu na pracovišti. Nejčastěji to byli lidé z obchodu a marketingu. Obvykle se šikana projevovala neustálou kritikou a zesměšňováním. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

„Šikana v práci obvykle začíná déle trvajícími nepřátelskými vztahy mezi kolegy, které pak přerostou v ponižování a další projevy. Častější je šikana nadřízeného směrem k podřízenému, takzvaný bossing. Ta se projevuje například zadáváním nesplnitelných úkolů, neustálou kritikou, ironizováním až zesměšňováním či přehlížením,“ uvedla marketingová ředitelka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Našli jste si na portálu jobDNES.cz novou práci, pozvali vás na pohovor a pak už se neozvali?

Existuje podle ní i šikana ze strany podřízeného nebo kolegů na stejné úrovni, takzvaný mobbing. Terčem šikany jsou častěji ženy než muži. „Narušená psychika, zvýšená pracovní absence, rostoucí chybovost, klesající produktivita, všudypřítomný stres, to je jen malý výčet problémů, které s sebou šikana na pracovišti nese,“ dodala Součková.

Zažili jste v zaměstnání šikanu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 19. června 2023. Anketa je uzavřena.

Šikana může být i důvodem rostoucí fluktuace, 48 procent šikanovaných totiž situaci řešilo odchodem ze zaměstnání. Čtvrtina šla s problémem za svým nadřízeným a čtvrtina se svěřila svým kolegům. V případě, že by byli svědky šikany, by se respondenti průzkumu ve valné většině případů pokusili situaci řešit. Polovina by šla za nadřízeným, 26 procent by o šikaně řeklo kolegům a 16 procent by situaci řešilo s HR oddělením firmy, ukázal průzkum.

Nově by s šikanou a dalším protiprávním jednáním na pracovišti mělo pomoci zavedení systému takzvaného whistleblowingu, tedy interního oznamovacího systému. Ten v tuto chvíli může využít 21 procent respondentů průzkumu, od srpna letošního roku by však měly tento systém mít zprovozněny všechny firmy s více než 250 zaměstnanci.

14. března 2023

Podle zkušeností z firem, kde již whistleblowing zavedli, funkční systém přinesl zlepšení atmosféry na pracovišti a zvýšení spokojenosti zaměstnanců. „Lidé se nemusí bát nahlásit jak protiprávní či neetické jednání, tak třeba i šikanu, projevy diskriminace, nespravedlivé zacházení či obavy z bezpečnosti pracovního prostředí. A právě to vnáší na pracoviště klidnější atmosféru, transparentnost a vyšší spokojenost,“ uvedla Součková.

Výrazného zahlcení se zaměstnavatelé podle ní obávat nemusí, protože například podle průzkumu společnosti NAVEX Global obdrží firmy v evropských zemích průměrně pět oznámení na 1000 zaměstnanců ročně. V USA, kde se tento systém zrodil, je to ročně deset oznámení.

Průzkum se uskutečnil formou on-line dotazování v únoru a březnu 2023. Do průzkumu se zapojilo 1500 respondentů z celé České republiky.

,