Siemens se stěhuje, zaměstná 1.200 lidí

  • 26
Německý koncern Siemens VDO postaví v Ostravě továrnu na automobilové součástky. Práci zde najde až 1 200 lidí. "Právě jsem dostal informaci, že na centrále firmy ve Würzburgu padlo v úterý definitivní rozhodnutí stavět v Ostravě," řekl viditelně potěšený náměstek ostravského primátora Petr Kajnar.

Se Siemensem město jednalo řadu měsíců a nakonec tak získalo vůbec největší investici v novodobé historii.

Siemens má nový závod vybudovat v průmyslové zóně Hrabová, kde pro něj město do konce dubna rezervuje deset hektarů pozemků.

"Plánují tu v první etapě zaměstnat šest set lidí, ve druhé dalších šest stovek," dodal Kajnar.

Do Ostravy se přestěhuje výroba z německého Würzburgu, stroje by se měly rozběhnout v polovině roku 2006, řekl ČTK  mluvčí Siemensu pro Česko Petr Sedláček.

Rozhodnutí na centrále Siemensu se už delší dobu očekávalo. O plánu vedení firmy na přestěhování výroby z Würzburgu do Ostravy už totiž před měsícem informoval německý odborový svaz IG Metall.

Firma ale definitivní rozhodnutí dlouho odkládala - zřejmě právě kvůli problémům s protesty německých odborářů, kterým se přirozeně rušení pracovních míst veWürzburgu nijak nezamlouvá.

Příchod Siemensu je pro Ostravu zlomovým okamžikem: "V průmyslové zóně Hrabová tak vedle počítačové firmy AsusTek bude už druhý velký investor. Společně tam oba podniky zaměstnají postupně až dva a půl tisíce lidí. I kdyby tam už nikdo jiný nepřišel, průmyslová zóna se jen těmito dvěma investicemi zaplatí," řekl Petr Kajnar.

V Hrabové, kde příprava šedesáti hektarů pozemků přišla město Ostravu a stát na 600 milionů korun, sice po příchodu Siemensu zůstávají ještě volné plochy, Kajnar však nyní nepochybuje, že i ty se rychle zaplní. Pomoci by tomu měl projekt firmy CTP, která tu připravuje výstavbu výrobních hal, jež chce hotové nabízet firmám k podnikání.