Loňská mzda v Mittal Steel předčila dokonce průměrné platy v některých částech Prahy. Ilustrační foto

Loňská mzda v Mittal Steel předčila dokonce průměrné platy v některých částech Prahy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Severní Morava dobře platí, ale nabízí málo práce

  • 13
Přestože Moravskoslezský kraj patří s téměř sto tisíci nezaměstnanými a s více než čtrnáctiprocentní nezaměstnaností na nelichotivé druhé místo v žebříčku nejpostiženějších regionů, při porovnání průměrných mezd je to naopak. Obyvatelé kraje dostávali loni v průměru čtvrté nejvyšší mzdy v zemi.

Vliv na to mají hlavně velké firmy, které se dokázaly po mnohaletém útlumu, způsobeném restrukturalizací průmyslu zaměřeného na těžbu uhlí a zpracování kovů, prosadit nejen v Česku, ale i v zahraničí.

"Výše mezd v OKD se dlouhodobě pohybuje poměrně vysoko nad krajovým i republikovým průměrem," říká Josef Goj, předseda představenstva OKD.

"Průměrná mzda v OKD loni dosáhla 24 584 korun, což je téměř sedmiprocentní nárůst proti roku 2004. Kolektivní smlouva pro rok 2005 přitom zaručovala nárůst mezd jen o pět procent. Vzhledem k dobrým hospodářským výsledkům jsme zvýšili původně ujednaný přídavek k takzvanému 'platu na Vánoce' téměř na dvojnásobek. Před Vánocemi jsme kromě běžného platu vyplatili navíc v průměru dvacet dva tisíc korun," dodal Goj.

Republikový průměr překonala i společnost Vítkovice. Na své si přišli také zaměstnanci ostravského hutního gigantu Mittal Steel. Tamní loňská mzda předčila dokonce průměrné platy v některých částech Prahy.

Mzdy v bývalých okresech Moravskoslezského kraje, v nichž sídlí velké společnosti, výrazně předčily platové podmínky v místech, kde převládají spíše menší zaměstnavatelé.

Potvrzují to i zjištění statistiků na Bruntálsku. Tamní průměrné mzdy dosáhly pouhých 15 240 korun a zaostaly za celorepublikovým průměrem téměř o čtyři tisíce korun.