Šéf Cimexu je podezřelý, že připravil věřitele o 4,5 miliardy

- Prázdná skořápka s firemním štítem, dluhy za více než čtyři a půl miliardy korun a zástup věřitelů bez šance získat své pohledávky - takový je výsledek majetkových transakcí v chomutovské firmě VT Dioss a jejich třech dceřinných společnostech.
Kauza, kterou se zabývali policejní specialisté pro odhalování korupce a závažné hospodářské činnosti, vyvrcholila tím, že vyšetřovatel obvinil místopředsedu představenstva a generálního ředitele společnosti Cimex Holding Martina Pinla.

Karlovarský podnikatel v dubnu 1997, který seděl v dozorčí radě VT Dioss, kterou ovládala skupina Cimex Group, převedl podle policie majetek na novou společnost Válcovny trub Chomutov, kterou si založila společnost Cimex-Trading.

"Nový vlastník zaplatil majetek formou směnek s odloženou dobou splatnosti na deset až třináct let. Prodávaný společnostem zůstaly směnky a a miliardové dluhy," sdělila mluvčí karlovarského policejního ředitelství Zdeňka Papežová.

Věřitelé, kteří se přihlásili do konkursního řízení, tedy přišli o možnost získat alespoň část svých pohledávek rozprodejem majetku VT Dioss a jeho dceřiných společností. "Původní dlužník se zbavil podstatné části svého majetku, čímž zmařil šanci věřitelů, aby získal své peníze zpět. Obvinému podnikateli hrozí za poškozování věřitele trest odnětí svobody od dvou do osmi let," dodala Papežová.

Podle Cimexu je Pinlovo obvinění "hlubokým nedorozuměním", které se v krátké době vysvětlí. "Podrobnosti k případu zatím nebudeme sdělovat, abychom nenarušili průběh vyšetřování," řekla mluvčí firmy Jindra Pelikánová.

Majoritním vlastníkem VT Dioss Chomutov se stal v březnu 1997 C - akciový fond ze skupiny Cimex Group, která sto procent akcií válcoven koupila od plzeňské Dioss Holding. Chomutovské Válcovny trub se potýkaly s existenčními problémy. Cimex sice v polovině roku 1997 obnovil výrobu z půjčky 800 milionů korun od Investiční a Poštovní banky, ale společnosti se kvůli vysokým dluhům postupně ocitly v konkursu. C - akciový fond proto celý svůj podíl v nich prodal v listopadu Železárnám Hrádek.

Jaké firmy se podílely na vytunelování firmy Cimex.