Šéf Českých drah odchází

  • 37
Šéf Českých drah Petr Kousal rezignuje. Informoval o tom ministr dopravy Milan Šimonovský. Jedním z důvodů jsou podle Šimonovského spory s kraji, se kterými dráhy nemají uzavřené smlouvy o úhradě ztráty. Železnice také řeší spory s odboráři, kteří kvůli propouštění hrozí stávkou

Vedení společnosti přechází na prvního Kousalova náměstka Josefa Bazalu. 

Podle mluvčího Českých drah ale současné spory na železnici Kousalovo rozhodnutí neovlivnily. „Je to úspěšné završení určité etapy transformace Českých drah,“ uvedl tiskový mluvčí Petr Štáhlavský a dodal, že Kousal skončí k 9. květnu. 

Kousalovu práci ocenil i Šimonovský: „Patří mezi špičkové odborníky na železniční dopravu v České republice. České dráhy pod jeho vedením prošly obdobím významných změn, které vedly především k výraznému růstu kvality služeb cestujícím. Věřím, že České dráhy budou i do budoucna moci využívat jeho bohatých expertních zkušeností.“

Co čeká na nového šéfa? Konkurenční boj a stávka
Kladně Kousalovo působení hodnotí i analytici. Podle Jana Procházky ze společnosti Cyrrus se během jeho působení drahám podařilo nastartovatrestrukturalizační proces a podnik se drží stanoveného podnikatelského plánu.

Nové vedení se ale pod Procházky bude muset spíše než na celkovou ziskovost drah zaměřit na konkurenční boj. Podle něj se totiž v budoucnu dá čekat vstup jiných dopravců na trh.Nový šéf zdědí také spory sodboráři.

„Hlavním tématem nového vedení bude nepochybně stále hrozící stávka, o jejíž opodstatněnosti pochybuji nejen já, ale dle informací z tisku i většina zaměstnanců,“ říká Procházka.

Odboráři hrozí kvůli propouštění na drahách stávkou. Podle nich podnik propouští víc lidí, než předpokládal původní plán. To ale vedení popírá s tím, že všechny změny vedení s odboráři diskutovalo, a ti o nich tedy věděli. - více zde

Škromach dráhy varoval
Do sporu se ale v pondělí vložil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, podle kterého je chystané propouštění nepřiměřené a pohrozil i personálními změnami ve vedení drah.

„Situaci je třeba stabilizovat, i kdyby to mělo zapříčinit některé personální změny na drahách,“ citovala Škromacha ČTK.

Celkem ČD koncem minulého roku zaměstnávaly 71 995 lidí. Šest tisíc jich už odešlo a podobný počet by měl skončit i letos.

Představenstvo Odborového svazu železničářů se pokusí s vedením podniku jednat o zastavení propouštění. Poslední termín, který odboráři stanovili pro jednání je 10. květen. V opačném případě budou následující den jednat o vyhlášení stávky.

Generální ředitel Českých drah Petr Kousal na besedě se železničáři v České Třebové. (14. května 2004)

,