S čínským letadlem spadly i akcie

Pád letadla nebo teroristický útok patří k největším finančním tragédiím, které mohou potkat leteckou společnost. Platnost tohoto nepříjemného pravidla pocítily na vlastní kůži China Airlines hned poté, co se v pondělí otevřela tchajwanská burza. Jejich akcie oslabily pod vlivem sobotního pádu letadla s více než 200 lidmi na palubě o sedm procent.

Sedmiprocentní pád během jediného dne přitom tamní burza stanoví jako maximální povolený limit. Cena jedné akcie klesla na 15,20 tchajwanského dolaru, což je zhruba půl dolaru amerického.

"Při srovnání podobných případů z minulosti akcie China Airlines nejdříve klesnou o 15 až 20 procent, pak mírně vzrostou a vstoupí do fáze konsolidace," nastínil další vývoj hlavní investiční analytik společnosti Invesco Taipei David Ju.

V následujících dnech bude podle něj propad odrážet obavy investorů z poklesu tržeb. Sobotní nehoda, jejíž příčinou byl podle posledních zpráv zřejmě výbuch, se pravděpodobně podepíše i na ceně akcií pojišťoven, které ji budou krýt.

Více o sobotní nehodě ČTĚTE ZDE.

Vzhledem k tomu, že už je znám rozsah škod, bude pokles jejich kursu ale pouze omezený. Společnost China Airlines se proti podobnému riziku pojistila u devíti finančních domů. Od roku 1994 ji ale postihla už čtyři letecká neštěstí.

,