V Praze je poprvé růžový diamant, má hodnotu 17 milionů korun

  • 6
V pražské Pařížské ulici je nově k vidění vzácný růžový diamant. Tento druh diamantů je vzácnější než klasické čiré kameny, konkrétně hodnota toho pražského se pohybuje okolo sedmnácti milionů korun.

Růžový diamant patří mezi nejvzácnější takzvaně fantaziální barvy diamantů. „Je to oblíbený investiční kámen, který svou vzácností a hodnotou převyšuje bílé diamanty až dvěstěkrát,“ doplňuje Ivo Weber, jednatel společnosti ALO Diamonds, která diamant do metropole přivezla.

Jeden z největších diamantů světa se vydražil za méně než půl miliardy

Rostoucí cenu růžových diamantů dlouhodobě vykazuje index Fancy Color Diamond výzkumné nadace Fancy Color Research Foundation. Za tuto dekádu rostly ceny růžových diamantů o 116 procent, ještě více pak v posledním roce pod vlivem pandemie. Za posledních dvacet let cena růžových diamantů stoupla celkem o pět set procent.

Kráse barevných diamantů dává vyniknout kvalitně zpracovaný brus, který jeho cenu zvyšuje. Právě tvar hrušky neboli kapky podle odborníků růžové barvě svědčí a zároveň i opticky přidává na velikosti.

„Čím je barva sytější a rovnoměrněji rozložená, tím je drahokam cennější. Krásu samozřejmě dotváří excelentní brus. Nejoblíbenějšími tvary v případě růžových diamantů jsou emerald, briliant, hruška anebo ovál,“ dodává Weber.

Sběratelská vášeň

I ten nejdražší diamant v současnosti je růžový. Má název Pink Star a velikost 59,60 karátu. V roce 2017 za něj v dražbě zaplatil jeho majitel 71,2 milionů dolarů.

13. listopadu 2013

Loni v listopadu se v aukční síni Sotheby´s netrpělivě očekávala dražba vzácného růžového diamantu Spirit of Rose objeveného v ruském dole Alrosa o váze 14,83 karátu.

Aukce skončila na rekordní částce 26,6 milionů dolarů. Na vzácné růžové kousky čekají sběratelé roky a jejich čekání bude stále delší, protože hlavní světový zdroj produkce růžových diamantů, australský důl Argyle, byl koncem roku 2020 uzavřen. Odborníci se shodují, že s klesající globální produkcí jsou růžové diamanty stále vzácnější a tím i cennější.


Témata: diamant, Alrosa, Sotheby's