Růstovou šňůru průmyslu nepřetrhl ani duben

Český průmysl už dvacet měsíců neví, co je to pokles výroby. V dubnu se produkce zvýšila v meziročním porovnání o 10,1 procenta. Dařilo se hlavně hutním oborům, elektrotechnice a chemickému průmyslu.

„Průmysl v dubnu nijak nepolevil ze svého březnového tempa. Dvouměsíční období s růstem přes deset procent po očištění o vliv počtu pracovních dní bylo zaznamenáno naposledy začátkem roku 2001,“ konstatoval Pavel Sobíšek z HVB Bank.

V březnu si průmysl připsal zlepšení o 15,3 procenta.

„Vývoj zakázek přitom naznačuje, že si průmysl své tempo udrží ještě několik měsíců,“ dodal. Nové zakázky v průmyslových podnicích ve vybraných odvětvích uzavřené v dubnu 2004 dosáhly hodnoty 114,4 miliardy korun. Na kontrakty ze zahraničí připadlo 72,3 miliardy.

Tržby ve stálých cenách posílily o 8,4 procenta. To statistici připisují především vysokému růstu ve výrobě elektrických a optických přístrojů či produkci pryžových a plastových výrobků.

Dál se daří podnikům se zahraničními majiteli. Tržby z průmyslové činnosti podniků pod zahraniční kontrolou se zvýšily o 11,4 procenta a jejich podíl na celkových tržbách činil 53,3 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v dubnu 2004 meziročně snížil o 15 100. Pokles zaznamenala většina odvětví, zejména pak textilní a kožedělný průmysl.


Témata: Průmysl