K růstu přispěl nejvýrazněji zahraniční obchod

K růstu přispěl nejvýrazněji zahraniční obchod | foto: Profimedia.cz

Růst ekonomiky zvolnil těsně pod 5 procent

  • 139
Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí rostla o 4,9 procenta. Proti druhému čtvrtletí, kdy po revizi statistici upřesnili výkon na 5,2 procenta, tempo mírně zpomalilo. Růstu pomohl hlavně zahraniční obchod a výdaje na konečnou spotřebu.

Podle statistiků se na zpomalení meziročního růstu HDP podílelo hlavně zemědělství, jehož meziroční pokles ovlivnil reálný růst HDP v rozsahu přibližně 0,5 procentního bodu.

K růstu ekonomiky přispěl znovu výrazně zahraniční obchod. Vývoz meziročně vzrostl o 10,9 procenta, dovoz stoupl o 6,1 procenta.

Výdaje domácností na konečnou spotřebu vzrostly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 2,9 procenta, uvedl ČSÚ. Nejvyšší nárůst nastal u bytového vybavení a dopravy, naopak nejvíce poklesly výdaje za pošty a telekomunikace a za stravování a ubytování.

Růst investic souvisel s postupným obnovováním dynamiky stavební výroby a dovybavením velkých investičních akcí stroji a zařízením.

Podle ekonomů je takřka jisté, že letošní růst HDP bude nejvyšší od roku 1995. „Aby nebylo optimismu přespříliš, je nutné doplnit druhý pohled - neschopnost redukovat rozpočtové schodky a rostoucí dlouhodobá nezaměstnanost,“ řekl ČTK David Marek ze společnosti Patria Finance.

Z porovnání se Slovenskem tentokrát Česko nevychází dobře. Zatímco ve druhém čtvrtletí dosahovaly obě země prakticky stejného tempa, v období od července do září přidala slovenská ekonomika plyn, zatímco česká přibrzdila. - více zde

JAK ROSTL HDP JINDE (ve 3. čtvrtletí, meziročně)
JAK ROSTL HDP JINDE (ve 3. čtvrtletí, meziročně)
Maďarsko4,5 %
Německo1,4 %
Polsko3,7 %
Rakousko1,6 %
Slovensko6,2 %
EU 251,7 %
Pramen: ČSÚ