Kvůli sporům se zastavily dodávky ropovodem Družba.

Kvůli sporům se zastavily dodávky ropovodem Družba. | foto: Reuters

Rusko a Bělorusko našly kompromis v ropném sporu

  • 11
Ruští a běloruští vyjednavači našli řešení sporu o dodávky ropy, oznámil zdroj blízký běloruskému prezidentovi. Přesné podmínky kompromisu chtějí obě strany doladit během dvou dní. Kvůli sporům o cla a tranzitní poplatky přestalo Rusko v pondělí pouštět ropu do ropovodu Družba.

Kompromisu údajně dosáhl běloruský prezident Alexandr Lukašenko při telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Výsledkem diskuse bylo nalezení kompromisu, který umožní odblokovat situaci, která uvázla ve slepé uličce,“ sdělila Lukašenkova kancelář v prohlášení.

Premiéři obou zemí dostali za úkol dopracovat návrh a v pátek předložit výsledky Putinovi a Lukašenkovi.

Moskva zatím informace o kompromisu nijak nekomentovala. Ruské agentury pouze citovaly krátké prohlášení Kremlu, které potvrdilo, že se telefonát opravdu uskutečnil.

Běloruská vláda ve středu odpoledne odhlasovala zrušení tranzitních poplatků. Oznámil to běloruský premiér Sergej Sidorskij, podle něhož by mělo následovat odstranění exportních cel na ropu ze strany Ruska.

Rychlé dohodě přitom ještě ve středu dopoledne nic nenasvědčovalo. Rusko dokonce začalo uvažovat o omezení těžby, aby se vypořádalo s ropou, která se kvůli uzavření ropovodu Družba hromadila v zásobnících.

Se zástupci těžařů se už sešel ruský ministr energetiky Viktor Christěnko. Podle některých pozorovatelů to mělo znamenat, že Rusko chce vůči Bělorusku postupovat tvrdě.

Rusko, druhý největší exportér ropy, obvinilo počátkem týdne Bělorusy z krádeží ropy z Družby. V pondělí večer proto zastavilo export této suroviny určené pro pětici evropských států: Polsko, Německo, Maďarsko, Slovensko a Česko.

Tento krok byl ale pouhým vyvrcholením dřívějších sporů. Rusko nejprve uvalilo exportní cla na vývoz ropy do Běloruska. To následně odpovědělo vyhlášením tranzitního poplatku, který se vztahuje na veškerou ropu, která protéká přes běloruské území.

Rusko denně vytěží 9,7 milionu barelů a exportuje kolem pěti milionů.

,