(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Tuzemák čeká na to, zda EU povolí problematické aroma

  • 152
Margotky, sójové suky, punčové dorty, koblihy i rumové pralinky jsou vedle tuzemáku všechno výrobky, kde se dosud nebo donedávna používal jako aroma problematický rumový éter. Brusel nyní rozhoduje o tom, zda v alkoholickém nápoji bude moci zůstat i nadále. Lihovarníci doufají v pozitivní výsledek.

Právě teď má na stole Evropská unie žádost výrobců lihovin o výjimku, aby mohli aroma tak typické pro český tuzemák i dále používat. Podle informací výrobce aromat by měla projít a v „ano“ věří i lihovarníci.

„Většina výrobců lihovin, stejně jako my na základě dostupných informací z ministerstva zemědělství, věří v kladný výsledek schvalování výjimky užití rumového éteru s minimalizovaným obsahem problematických složek do trestí pro vybrané tradiční lihoviny,“ říká Hynek Strnad, jednatel výrobce aromat Aroco. Samo ministerstvo výsledek předjímat nechce.

EU vadí složení tuzemáku. Vonná látka je podle úřadů rakovinotvorná

Podle Hynka Strnada už dnes dodávají výrobcům lihovin rumový éter se sníženým množstvím furanu a novou „recepturu“ také poslali do Bruselu ke schválení. Furan je právě látka, kterou loni v polovině roku Evropská agentura pro bezpečnost potravin označila jako potenciálně zdraví nebezpečnou s tím, že může mít rakovinotvorné účinky.

Zatímco v potravinách lze rumový éter s většími či menšími odchylkami nahradit podobnými aromaty, v lihovinách to podle výrobců nejde bez změny chuti. I proto všechny společnosti tolik spoléhají na to, že budou v Bruselu vyslyšeny.

„V případě lihovin je velice obtížné rumový éter nahradit a ztrácí se jeho tradiční charakter. Tento problém se velmi výrazně projeví při konzumaci tuzemáku formou teplého nápoje, grogu nebo čaje s rumem,“ popisuje úskalí Hynek Strnad. Podle něj je v podstatě nemožné nahradit rumový éter tak, aby se náhrada chovala senzoricky stejně ve studené i teplé formě.

Pralinky o chloupek jiné

„Rumové“ lihoviny patří v Česku v této kategorii tvrdého alkoholu k nejprodávanějším. Loni za ně zákazníci utratili podle údajů společnosti Nielsen zhruba tři miliardy korun. Zároveň jsou to osvědčené výrobky, které obchody využívají na natáhnutí zákazníků do prodejny, a jsou tak součástí skoro každého letáku.

Výrobci sladkostí, kde se rumový éter také používal, zvolili jinou taktiku než lihovarníci. Na výjimku nespoléhají a dali se do hledání co nejpodobnějších receptur. Společnost Nestlé má takových výrobků pět: Margotku, Koko, Milenu, sójový suk a samozřejmě Rumové pralinky.

Kde se vzal rumový éter

Výroba trestí s užitím rumového éteru spadá do roku 1832, kdy Sebastian Stroh začal vyrábět alkoholický nápoj z­ potravinářského lihu. Ten tehdy na území monarchie napodoboval nedostatkový zámořský třtinový rum. Použití rumového éteru se poté rozšířilo do škály výrobků – cukrářské a pekařské (např. krémy a ­náplně, punčové dorty, perníčky, koblihy), džemů, ovocných pomazánek, povidel. Do zmrzlin nebo ochucených mléčných výrobků se někdy přidává k posílení vanilkové příchutě.

Pramen: Aroco, výrobce aromat

„V pralinkách je rumový éter v náplni, která je tvořena vodou, cukrem, aromatem, a tam je to úplně nejnáročnější nahradit, protože zde chuť aromatu vystupuje nejvíce. Tam se nám ještě nepodařilo najít náhradu, která by byla úplně stejná. Ale hledáme dál,“ popisuje mluvčí Nestlé Andrea Brožová.

Zároveň to podle ní neznamená, že by případně běžný spotřebitel a občasný konzument něco poznal.

Výrobce, jako je Nestlé, tlačí při hledání náhrady čas, což je podle Brožové hlavní důvod, proč ještě nebyli u pralinek, na rozdíl od ostatních tyčinek, stoprocentně úspěšní. Výroba s původním rumovým éterem totiž musí skončit do 22. dubna. Hledat náhradní řešení začali loni v září.

„Rumových aromat jsou desítky, takže jsme je poptali u dodavatelů, hlavně zahraničních, ale i domácích, začínali jsme na padesáti a postupně zužovali, výrobky se vyrobily, dělala se senzorická testování, vyškolení hodnotitelé testují, aby byla stejná chuť,“ popisuje dlouhý proces mluvčí Nestlé. Časově náročné pak je prověřit novou recepturu v­takzvaných „keeping testech“, to znamená, jestli si výrobek udrží požadované vlastnosti po celou dobu trvanlivosti.

Rum do zásoby

Zatímco Nestlé už nyní českého výrobce aromat nevyužívá, ostatní mu zůstali věrni. Podle Hynka Strnada, šéfa Aroco, už na počátku letošního roku zaměnili rumový éter ve všech aromatech, která jsou určena do sladkostí.

I když výrobci věří a pevně doufají, že výjimku dostanou, přece jenom se raději připravují na nejhorší. Každá firma se ve spolupráci s výrobcem aromat snaží nalézt co nejbližší podobu náhradního aromatu.

„Tuzemáky od různých výrobců chutnají rozdílně. To je, mimo jiné, dáno i použitím specifických aromat vyrobených individuálně nebo použitím kombinace různých aromat. Každý výrobce má tedy trochu jinou recepturu a aroma je natolik specifické, že jeho alternativa se vyvíjí obtížně,“ popisuje za Palírnu U Zeleného stromu její marketingová ředitelka Zuzana Behová.

Pro jistotu, i když jde o řešení jen krátkodobé, si také firmy vyrobily více „původních“ tuzemáků do zásoby. „Aktuálně vyrábíme objem, který odpovídá poptávce a našim kapacitním možnostem. Odhadujeme, že zásoby s rumovým aroma v původní receptuře budeme doprodávat zhruba do června července,“ poodhaluje Tomáš Hejkal, marketingový ředitel Stock Plzeň-Božkov.

Pozadu není ani Palírna U Zeleného stromu. „Samozřejmě jsme zareagovali a snažili jsme se využit naše kapacity především pro výrobu tuzemáku. Na druhé straně máme v portfoliu další značky, které nemůžeme vynechat,“ uvádí Behová.