Rozpočtové klání začne ve středu

  • 3
Sněmovní bitva o státní rozpočet začne ve středu odpoledne. Poslanci schválili program schůze a start diskuse o rozpočtu stanovili na půl třetí odpoledne. Hlasování o státním rozpočtu v prvním čtení si zákonodárci naplánovali na pátek.

Rozhodnutí se v pátek očekává hned krátce po deváté hodině ráno.

Sněmovní rozpočtový výbor už v pondělí doporučil schválit základní údaje rozpočtu, tedy jeho příjmy, výdaje i schodek ve výši 83,6 miliardy korun.

Pokud sněmovna v prvním čtení rozpočet podpoří, začnou v následujících týdnech její výbory podrobně posuzovat jednotlivé kapitoly. Rozpočtové kapitoly by se měly projednat do 14. listopadu.

Celkové příjmy a výdaje rozpočtu a jeho deficit ale už v této fázi poslanci nesmí měnit. Mohou navrhovat jen finanční přesuny mezi jednotlivými kapitolami.

Od 23. listopadu pak budou moci poslanci projednávat rozpočet ve druhém čtení. Třetí čtení zákona o rozpočtu se může uskutečnit nejdříve 48 hodin po skončení druhého čtení. Nelze přitom vyloučit, že druhé čtení se protáhne a poslanci nestihnou o konečné podobě rozpočtu hlasovat v posledním listopadovém týdnu.

Rozpočet by pak podle nového harmonogramu jednání sněmovny přišel na řadu až v týdnu od 13. prosince.

Průběh středeční rozpravy sledujte na ekonomika.idnes.cz